сряда, 25 август 2021 г.

Прокуратурата пита Стойчо Кацаров какво се прави срещу Covid-19

  

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за това какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната.

Искането е заради значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от Covid-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в това число медици и представители на образователната сфера, постъпващи в държавното обвинение, съобщиха от ВАП. 

Едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър трябва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Covid-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките.

МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

Административните прокурори питат и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

ВАП изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

Новините от днес и със задна дата