сряда, 25 август 2021 г.

ГЕРБ-СДС настоява за незабавно удължаване на мерките за подкрепа на бизнеса

  

От ПГ на ГЕРБ-СДС настояваме за незабавно продължаване на мерките за подкрепа на осигурителния доход на работещите в туризма, както и за продължаване на мерките за покриване на фиксираните разходи на компаниите.

Това трябва да намери своето отражение в предстоящата актуализация на държавния бюджет и то колкото се може по-скоро. Това заяви депутатът от Бургас Жечо Станков в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От политическата сила настояват да се удължи и срокът на действие на 9 процента ДДС за стоките и услугите, който изтича на 31 декември тази година. Мотивите за въвеждането му бяха свързани с възстановяване на някои сектори, които бяха силно засегнати от пандемията като ресторантьорския бранш и други, посочи Жечо Станков.

В предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет са заложени 430 млн. лева за мерки за бизнеса, но отново само за мярката "60 на 40", чиито нови условия все още така и не са много ясни. Липсва целева подкрепа за туризма, от транспорта облагодетелствана е само авиацията с 30 млн. лева, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС.

Непрекъснато нарастващият брой на новозаразени в болниците от COVID-19 създава силен натиск върху здравната система, въпрос на време е под напора на пандемията да се наложат мерки, които да ограничат свободния бизнес, особено в секторите туризъм, в частност хотелиерство и ресторантьорство, смятат бившите управляващи.

"Задача на нашия кабинет бе да окажем жизнено необходимата подкрепа към бранша, за да успее да преодолее кризата. Ваша задача е просто да продължите тези усилия без да им обръщате гръб", коментира Жечо Станков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС се обърна и към макроикономистите и финансистите в пленарната зала с призив да проявят разум по отношение на туристическия сектор и да погледнат анализите на Световната организация по туризъм към ООН и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, където ясно било записано, че секторът не очаква своето възстановяване преди 2023-24 г.

Бюджетната процедура, свързана с актуализацията, стартира. Поставената тема, засягаща туристическия бранш, не търпи никакво отлагане, не търпи и политически сметки, както и политическа целесъобразност, тя е просто отговорност пред гражданите и бизнеса, се казва в декларацията на ГЕРБ-СДС.

Новините от днес и със задна дата