понеделник, 23 август 2021 г.

Социоложка обясни защо партии и президент играят "Черен Петър" и посочи неочакван ръст за тази политическа сила

 

Ако виждаме, че българските парламенти окапват като есенни листа, парламентаризмът няма ли да окапе. Тази теза изрази Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч" в ефира на bTV.

По димите ѝ има две атаки към парламентаризма в България. "Видяхме, че първата политическа сила се опита по един силов начин да наложи своето виждане за политика на другите партии и това не успя", посочи Димитрова и уточни, че ИТН с 65 депутата е трябвало да се търси друг начин.

"Не е възможно по силов начин да си налагаш своето виждане за правене на политика. Особено в парламентарна република и когато имаш 65 депутата, търсиш коалиционна политика.", уточни тя.

Втората атака е, че при партиите на протеста или на промяната е имало един най-грозни сценки за нападки помежду им.


"Много трудно е да се реализира третият мандат. Почти под 1% е вероятността заради поредица от нелогичности. Трeтият мандат би могъл да покаже бе българският парламентаризъм има имунни сили, допълни Димитрова. Не ми изглежда реалистично само на база анти ГЕРБ да се състави мнозинство.", заяви тя.

"Чисто математически ГЕРБ каза, че няма да участва в това правителство, ИТН също заяви, че няма. Така 63 и 65 правят вече 128 депутата. Това е мнозинство. Няма как другите да направят правителство, освен ако няма игра с кворума, което пък вече говори за други заигравки", изчисли тя.

"Мисля, че се върви към трети избори, но е важно с каква заявка и с какъв капитал", каза още тя.

Предварителни наблюдения показват, че ИТН бележи известна тенденция към спад. Останалите партии задържат или бележат лек спад. Само БПС има лек ръст. Това не го поставям като твърди електорални резултати. В тези резултати има логика. В хаос и несигурност може нещата да се разменят противоположно.

Всички играят на "Черен Петър", никой не иска да остане у него мандата. Една игра, в която всеки гледа да изхвърли тази карта,  никой не иска  да  бъде виновен за предстоящите кризи. Толкова са подвижни пясъците, че ние не успяваме да измерим", коментира тя.

А Манолова, "шедьовър" на двудневната стъкмистика на едни 2%, къде се бута между шамарите?

Новините от днес и със задна дата