вторник, 31 август 2021 г.

Имунолози: В държавите с много ваксинирани смъртността е несравнимо по-ниска

  

Изтъкнати имунолози и фармаколози разкриха най-новите актуализирани данни от кратките характеристики на одобрените до момента в ЕС ваксини срещу COVID-19 в подкаста на БНР COVID Ваксините.

Над 4 милиарда дози ваксини са поставени до момента в света. 30,7 на сто от населението на Земята е получило по една доза, а 16% са напълно ваксинирани, съобщиха фармаколози.

Експертите обясниха, че в кратките характеристики на ваксините е посочено изрично, че 5 на сто от ваксинираните няма да развият имунитет - това е генетика, но все пак има гаранция, че "ваксинираш ли се, боледуваш по-леко и по-малко заразяваш останалите хора, ако се разболееш".

Учените питат защо все още здравните власти не публикуват информация колко от заболелите са ваксинирани.

Проф. д-р Мария Николова е категорична, че нито РНК-ваксините, нито векторните могат да заразят с болестта или да се интегрират в нашия генетичен материал, те не могат да навлязат в ядрото на клетките.

Тя обясни, че според промяната в кратките характеристики вече и двете РНК- ваксини могат да се прилагат при деца между 12 и 18 години.

Деян Денев е категоричен, че данните сочат, че ваксините работят, помагат, предпазват и не вредят, с много малки изключения и това е отразено в кратките характеристики.

Макар по думите му, с мутациите на вируса, това да намалява, тяхната ефективност срещу предпазването от хоспитализация, тежък COVID-19 и смърт, е относително устойчива. По думите му в държавите с високо имунизационно покритие заразените също растат, но смъртността от болестта е несравнимо по-ниска.

"Болестта се развива най-вече, където има неваксинирании и мен ме притеснява това - какво ще се случи в държава, в която Делта вариантът сега се разгръща, а ваксинационното покритите е изключително ниско", изтъкна Денев, след като вчера излязоха данни, че България е на първо място в ЕС по смъртност.

Според него държавата трябва да е подготвена за това.

Проф. Николова изясни коя ваксина е подходяща за жени, трябва ли да се имунизират бременните, както и тези, приемащи контрацептиви и с кои ваксини да се имунизират мъжете над 50 години.

Пациентите с ХИВ дават много добър имунен отговор към ваксините, така че хора с вторични имунни дефицити трябва да се ваксинират, изясни още проф. Николова.

По думите на д-р Цветелина Великова вече е доказано чрез големи международни проучвания, че пациентите с автоимунни заболявания могат да се ваксинират.

След ваксина не се активира болестта и не се развива ново автоимунно заболяване - няма данни за повишена честота на реактивация на основното заболяване и дори пациенти на имуносупресивна терапия показват добър имунен отговор.

Имунизирането трябва да се прави в период на ремисия, допълни д-р Великова.

Новините от днес и със задна дата