четвъртък, 5 август 2021 г.

Братът на единия загинал горски: Днес трябваше да даде годежен пръстен на приятелката си

  

Загиналия в пожара край Сандански 34-годишен горски служител Антон Гръбчев е трябвало днес да даде годежен пръстен на приятелката си и да ѝ предложи брак. Това каза през сълзи пред bTV брат му Иван Гръбчев.

Петричанинът Антон Гръбчев и 48-годишният Валери Димитров, който е общински съветник от Кресна, изгубиха живота си при големия горски пожар край санданското село Петрово вчера. На двамата им прилошало от дима и паднали, след което били погълнати от пламъците. Един техен колега пък е транспортиран в "Пирогов" с тежки изгарянаия. В три общини днес е ден на траур.

Братът на Антон бе категоричен, че ще търси възмездие по съдебен път, за да няма повече такива трагедии. Иван Гръбчев заяви, че горските не са били обучени, за да са в пожара, както и че не са имали оборудване.

Гръбчев добави, че се надява пострадалият да се оправи и да разкаже какво е станало. От "Пирогов" потвърдиха, че мъжът е с 24% изгаряния, като 5% са дълбоки, но е в стабилно общо състояние. Братът на загиналия горски служител сподели, че се е чул с Антон малко преди да отидат на мястото на пожара. Иван Гръбчев поясни, че звеното на горските в Петрич е било повече надзорна група, отколкото да действат при пожари, но не знае защо са се озовали в огнената стихия.

"Всички сме в шок. Майка ми е в шок, още не може да повярва, мисли, че брат ми ще се върне. Преди години брат ми, когато беше малък, на 3-годишна възраст, изгоря с вода целия. Без операции, по чудо се спаси тогава, не му даваха шанс. Беше толкова изплашен по принцип от тези работи, не знам как се е случило", добави Иван Гръбчев.

Вторият загинал в пожара край Петрово е 48-годишният Валери Димитров. Приятелите му го описват като всеотдаен, отговорен и човек с голям опит. Те определиха смъртта му за нелепа. Според близките на служителя той е бил изненадан от нещо непредвидено и затова се е случила трагедията. Те призоваха и да се помисли за защитно облекло за горските служители, които наравно се борят с огнените стихии заедно с пожарникарите.

Новините от днес и със задна дата