неделя, 22 август 2021 г.

Рибарите в Бургас ликуват! Такова чудо отдавна не се е случвало

  

Берекетът за рибарите в залива на Бургас започна. Те вече вадят чернокоп с мрежи, и то едри екземпляри, които на рибната борса се харчат като топъл хляб. Цената е 12-15 лева за килограм, пише "Труд"

Рано сутринта търговците на “Краснодар” го вадят и за час рибата изчезва. Купуват се още сафрид, попчета, барбун - всички са по 8 лева за килограм. Има черна мида за 3.50 - лева и едра цаца, която се харчи по 6 лева килото.

Калканът също е много на сметка. Малки екземпляри вървят по 18 лева, като традиционно цената на калкана е 30 лева.

Рибарите са зарадвани, че тази година чернокопът се появява доста по-рано, друг сезон обикновено се лови през септември.

“Затова и цената му на рибната борса “Краснодар” в момента гони тази на калкана - защото е наш, изваден току-що от морето. А знаем, че поради ниската си соленост, рибата в Черно море е много по- вкусна от другите. Защото не е тричава и суха”, обясняват морските вълци.

През септември и октомври месец предстои техният есенен риболов, когато всички с трепет чакат да се появи паламудът.

В рибарското селище край Бургас, освен че влизат за чернокоп, попчета и сафрид, мнозина са мераклии да возят туристи с лодките си, т. е. да се превърнат в морски таксита.

“Като няма риба, както е примерно в началото на месец август, те имат желание да разхождат туристи из залива и да им показват интересни места и забележителности, гледани от морската шир. Точно по това време туристопотокът пък е най- голям”, обясняват техни колеги.

“Няколко човека изявяват желание, но трябва да се извърви дълъг път- да получат разрешение от Морска администрация и куп други документи”, разказа кметът селището Димитър Янчев.

Официалното откриване на Етнографския комплекс тук, ще е през септември. С тържествена церемония, това ще се случи в началото на месеца, въпреки че първите 100 гости вече “изпробваха” маршрута от Бургас, с катамарана “Анастасия”.

Новините от днес и със задна дата