четвъртък, 26 август 2021 г.

Експерти обясниха защо се е стигнало до трагедията с младежа, убит от мълния

  

В гората е най-опасно при гръмотевични бури. Дърветата са били мокри. Мълнията е избрала там, където е било най-мокро и е имало най-малко съпротивление. В тези случаи в никакъв случай не трябва да заставаме под дървета, особено единични, в края на горички, близо до високи предмети, стърчащи стълбове, единични скали и канари. 

Мълнията си избира най-високото дърво, стълб, блок и се насочва към него. Това заяви инженер Татяна Попова, коментирайки причините за трагичния инцидент с млад мъж в софийския квартал "Дружба", който загина след удар от мълния. 

"Сградите около мястото на инцидента са защитени. Новите сгради обикновени отговарят на всичките изисквания. Бизнессградата до мястото на инцидента има активна защита. Блокът който е близо обаче е с конвенционална защита и в този случай е защитена само прилежащата част на блока, тоест самия блок. Ако блокът е бил с активна защита, мълнията е можела да удари там. И защитеността на прилежащите територии щеше да е по-добра", каза още инженер Попова. 

По думите ѝ, по време на гръмотевична буря най-добре е да останем на закрито. В никакъв случай да не заставаме под спирките, дървета. Ако все пак сме навън и няма къде да стоим на закрито, е по-добре да застанем  поне на 2-3 метра от две високи дървета. Ако сме група, да сме на разстояние един от друг, защото има вероятност за по-големи поражения в групата.

"Поне 3 метра състояние. Да се движим бавно, в никакъв случай не трябва да се тича. Най-добре е да застанем на място и да клекнем. Телефонът също може да привлече мълния, хубаво е да го изключим", добави инженер Попова. 

"Самата почва, дъждът преди мълниите е допринесъл за това момчето да бъде мокро и това е допринесло за преминаване на мълнията. Момчето е говорило е по мобилния си телефон", каза на свой ред Красимир Димитров директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. 

В болница остава удареният от гръм, при инцидента, в който загина друг мъж в столицата вчера, предаде bTV. 

На 26-годишния младеж, пострадал от гръмотевица, са му направени множество изследвания в СО на УМБАЛ "Св. Анна".

Той е прегледан обстойно от мултидисциплинарен екип лекари, включващ спешни медици, невролог и кардиолог.

Екипът е преценил, че младежът ще трябва да остане тази вечер за наблюдение в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

Припомняме, че той беше приет с видими следи от охлузвания и контактен. Младежът е пострада при инцидент, в който загина друг 25-годишен младеж.

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба“, смята експертът инж. Радослав Калчев.

В предаването „Тази сутрин“ той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда в столичния квартал момче беше ударено от мълния. То умира на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота. 

„Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност и лидерите към земята са много. Никой не може да предвиди къде ще падне“, каза Калчев. 

По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент.

„Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния“, допълни той.

Новините от днес и със задна дата