четвъртък, 26 август 2021 г.

7 области вече са в червената Covid-зона, една отива към тъмночервено

 Австралийският щат Виктория отново е поставен под локдаун - Труд 

Още две области в страната преминаха в червената зона. Ямбол и Хасково са с повече от 250 заразени на 100 000 души. Така вече 7 области в България преминават този праг. 

Ситуацията във Велико Търново се оказва притеснителна. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и областният щаб решават какви мерки да се предприемат, предаде БНТ.

64 са новорегистрираните случаи на коронавирус в областта за последното денонощие. 206 души са настанени в болниците, където имат готовност за разкриване на допълнителни легла. Отчетената заболеваемост на 14-дневна база е малко над 369 на 100 000 души. Според здравните власти ако тази тенденция се запази, до няколко дни областта може да премине от червената към тъмночервената зона.

Нарастващият брой на заразените се отразява върху лечебните заведения, където персоналът недостига.

Очертава се кадрова криза, посочи д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на областната болница във Велико Търново.

"Засега, колегите, никой не е отказал, и без да са поставят условията за пари. Но ще дойде един момент, в който трябва да има някаква адекватност и в заплащането за това, което правят те", каза той.

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков обясни, че е препоръчано на кметовете на общини да вземат решение относно ограничаването или отменянето на мероприятия, които се организират от тях. Плануваният за 28 август празник на град Килифарево е отменен.

 Заради регистриран случай на Covid-19 при персонал в Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица, здравната инспекция е направила изследване с бързи тестове на 12 души от персонала, при двама са установени положителни резултати, наложени са карантинни мерки.

Новините от днес и със задна дата