четвъртък, 5 август 2021 г.

Готова да изгори, но не и да остави дома си: Героят от Старосел баба Мария

  

                                   Снимка: БНТ

 Огънят в Старосел вече е напълно потушен, но изпепели 6 къщи, а десетина души бяха евакуирани от домовете си. Споменът от ужаса и преживяното продължава да владее емоциите на хората.

Марийка Нейчева се превърна в символ на трагедията на хората от Старосел, предава БНТ.

Тя сама гасила пламъците в къщата, в която живее. 90-годишната жена се бори докрай - готова да изгори, но не и да остави своя дом.

Огънят взе дома и голяма част от душата на баба Марийка. За живота и сигурността на възрастната жена сега се грижат синът ѝ Тодор и внучката ѝ Мирослава, която е кръстена на нея.

"Жена, която 62 години е вдовица, сама се справя с всичко. Опитвала се е да потуши сама пожара, докато не е обхванал цялата къща. Пред погледа ѝ просто рухва всичко. Целият ѝ живот", казва Мирослава.

Страданието и ужасът от огнената стихия още са най-силните емоции за всички в Старосел.

 

"Пожарът се оказа тежко изпитание и загубата на дом, знаете, за всеки от нас е трагедия", каза Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив. 

Междувременно правителството излезе с информация,  че ще даде на хората с изгорели къщи по 375 лева, а на семействата на изгорелите лесничеи по 540 лева., но се оказа, че не правителството ще ги даде на семействата на починалите в огъня  лесничеи, ами по закон им се дължат от "Социално подпомагане", както за всеки починал в България. 

В съседното село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, но чешмите са сухи. Така част от туристическото стопанство е погълнато от огъня.

За да се върнат към живота си, пострадалите от Старосел и Кръстевич ще разчитат най-вече на съседи и доброволци - хората, с които ги срещна изпитанието на огнената нощ.

Днес по- рано в там бе и директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

Новините от днес и със задна дата