четвъртък, 26 август 2021 г.

ЦРУ: Иранската революционна гвардия планирала терористичен акт в България

  

Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран, известни още като "Кудс" (Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC)/Qods Force), са планирали терористичен акт на територията на България, но той е бил осуетен. Това се посочва в обновения доклад на ЦРУ за терористичните организации по света (на стр. 3 от общо 6).

Гвардията, със седалище в Техеран, подържа активни цели в Иран и региона на Близкия изток, както и в Афганистан, Газа, Ирак, Ливан, Сирия и Йемен; има способностите да извършва атаки в целия свят, ако иранското ръководство сметне за необходимо.

През последните години бяха разкрити и осуетени планирани от "Кудс" терористични атаки в редица страни по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Дания, Франция, Германия, Кения, Турция и САЩ.

Какви са целите на "Кудс"

ЦРУ поставя на първо място сред целите на Гвардията Израел. Сунитските режими се възприемат като заплаха, особено Саудитска Арабия. И още:

  • "Ислямска държава;
  • американските военни сили в Близкия изток;
  • ирански дисиденти.

"Кудс" има способността да се бори конвенционално и да провежда широк спектър от терористични атаки. В операциите си използва и прокси и партньорски сили като Хизбула (която беше обвинена за атентата в Сарафово през 2012 г. - б.р.) 

Разполага с широка гама от оръжия, които предоставя на прокси/партньорски сили, включително стрелково оръжие, ракети и въоръжени безпилотни летателни апарати, морско и сухоземно армейско въоръжение./dnes.dir.bg

Командирът на Гвардията е генерал Хосейн Салами.

Елитните бригади "Кудс" са образувана през май 1979 г. непосредствено след падането на шах Мохамед Реза Пахлави и за защита на ислямската революция. Командната структура на IRGC заобиколи избрания президент и премина на  директно подчинение на аятолах Хомейни.

Към днешна дата силите на Гвардията наброяват около 15 000 опитни бойци.

Новините от днес и със задна дата