неделя, 22 август 2021 г.

Явление, което се случва изключително рядко, може да бъде наблюдавано тази вечер

 

След метеоритния поток "Персеиди" космическото шоу през август 2021 година продължава със сезонна "Синя луна" тази вечер, съобщава БНР.

Синя Луна (на английски Blue Moon) е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец.

Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина.

Последната такава синя луна беше на 31 октомври м.г.

Има и друго определение за Blue Moon като третата от четири пълни луни за един сезон. Именно сезонната Синя Луна е днес, а последната се случи на 18 май 2019 г.

През последните години хората използват името Blue Moon за тези два вида луни: втора от две пълни луни в календара за месец или трета от четири пълни луни в един сезон.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз "Once in a Blue Moon", използван в разговорната реч, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз "Когато цъфнат налъмите".

Новините от днес и със задна дата