вторник, 24 август 2021 г.

Хаджигенов иска премиер от опозицията

  

„Вероятността да получим третия мандат не е малка, защото ние, след като приключихме варианта с площада миналата година, започнахме да обединяваме, обиколихме всички формации на промяната – с предложение да направим точно това, което сега му идва времето.

Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

"Да се съберем заедно и да направим каквото трябва за да приключим диктатурата на ГЕРБ, да започнем да разчупваме модела с кръговете и обръчите от фирми.

Затова има шанс да получим третия мандат. Ние към момента сме единствените, които избягват идеологическите противоречия, опитваме да си говорим с всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС“, добави Хаджигенов.

Т.с. продължават да твърдят, че искат да правят промяна, но на практика извършват подмяна, защото депутатите на ГЕРБ не са се самонастанили в парламента, а са изпратени там от българи в хиляди пъти повече от тези, които изпратиха формацията на Хаджигенов в парламента. И да бъде неглижирана/пренебрегната волята на избирателите на ГЕРБ/СДС няма нищо общо с промяна, а с подмяна на волята на голяма част от българите, което е чиста проба диктатура, коментират независими юристи.

Той коментира и решението на БСП да не уважи искането на Мая Манолова, което предвиждаше партиите на протеста и столетницата да се съберат, да решат, и да предложат на коя партия да бъде даден мандатът.

Корнелия Нинова и Мая Манолова открай време, още от времето на БСП, непрекъснато си мерят някакви неща помежду си. Аз предпочитам да не влизам в тази тема“, коментира Хаджигенов.

Народният представител призна, че не е достатъчно обмислено предложение партиите на протеста и БСП да предложат на президента Румен Радев кой да получи третия мандат. 

Хаджигенов, който е адвокат, но явно не е чел конституцията на България и не е разбрал, че е противоконституционен акт някой да предлага на президента на коя партия да дава трети мандат.

Или просто, не е свикнал да се спазват законите на България. Освен това го е доказал няколко пъти.

„Разговори обаче трябва да бъдат водени, защото правителство е възможно само в тази конфигурация – трите партии на протеста и с подкрепата БСП. Ако политическото поумняване се забави, отиваме на други парламентарни избори“, подчерта Хаджигенов.

Според него дали „Има такъв народ“ ще промени позицията си за предстоящи разговори за кабинет и подкрепа, ще зависи от политическото прозрение и поумняване.

Там нещата са непредвидими. Като наблюдаваме по-голяма част от реакциите, те са по-скоро емоционални, тоест нямат нищо общо с рационалното“, каза Николай Хаджигенов, но допълни, че засега разговори между двете формации не са водени.

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ смята, че Ива Митева от ИТН би била чудесен избор за министър-председател, но недостатък на тази идея, която дойде от Атанас Атанасов от ДБ, е че ще се оголи НС. 

Най - странното е обаче това, че ИТН се обявиха за опозиция и, ако  такова предложение бъде прието от тях означава, че не са никаква опозиция, коментират специалисти. Впрочем, не е нормално да има и председател на НС, който принадлежи на парламентарна група обявила се за опозиция.

„Ние водим засега неофициални разговори, предимно с Демократична България. Не сме стигали до име на премиер. По-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще бъде споразумението, какви срокове ще се поставят и какви задачи“, обясни Хаджигенов, но все едно нищо не е казал, защото е повече от ясно, че не искат да правят промяна, а подмяна. А българите няма да допуснат авторитаризъм в българската политика.

Новините от днес и със задна дата