вторник, 24 август 2021 г.

Доц. Ангел Кунчев в Бургас: В 5 града ще се раздават ваучери за пазаруване срещу ваксина

  

                                          Снимка: БТА

В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, правим организация за ситуирането на имунизационни пунктове пред големи магазини. Хората, които ще се ваксинират, ще получат ваучери за пазаруване в магазина. Това съобщи в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той пристигна в морския град по-рано днес, за да се запознае със ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция. По последни данни Бургас и Велико Търново са двете области в страната с най-много болни от Covid-19.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че потокът пред тези търговски обекти е много голям, особено през почивните дни. По думите му към момента не е ясно на каква стойност ще са ваучерите, но уточни, че те ще се раздават в имунизационните пунктове пред големи вериги хипермаркети.

Кунчев призова хората да не се осланят на информацията от социалните мрежи относно ваксинирането, а да се доверяват на научна информация, на базата на това, което идва от света.

"Приветствам всяко едно такова решение. Подобни такива инициатива имаха Фрапорт и Албена. Там, където има разбиране, то нещата се получават. Съвсем скоро ще си проличи колко ниска ще бъде заболеваемостта сред тези колективи", коментира пред медиите доц. Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор участва в заседание на Областния щаб в Бургас, на който се дискутираше дали да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на ковид-заразата. Според Кунчев два са основните проблема в момента - ваксинация и доверие. Кунчев заяви още, че няма нужда от налагане на нови мерки, а само от по-добър контрол за спазването им. 

Новозаразените в Бургаска област за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са активните случаи, а в болници се лекуват 141 души. 

"Ако България можеше да постигне ваксинация 60-70%, сега нямаше да бъде изправена пред такава вълна от заболели. Едва 2-3 % от всички нови случаи, стигнали до болница, са имунизирани хора и то с много хронични заболявания и на възраст, сочат цитираните от Кунчев данни.

Те ясно показват, че повечето от жертвите на заразата през август са неваксинирани. От 131 починали в периода 17-23 август, 123 са неваксинирани. Тези с една доза са 5, а с пълна имунизация - 3-ма души, съобщи още доц.Кунчев. Главният здравен инспектор отново призова хората да не се осланят на информация за ваксините в социалните мрежи, а на научни данни, които идват от света.

Новините от днес и със задна дата