петък, 6 август 2021 г.

Анализ: 3 варианта ще има ли кабинет

 

Ще има ли кабинет? Този въпрос беше задаван вчера в парламента по всички възможни начини на всички възможни депутати. Но отговорът винаги беше един и същ - вдигане на рамене, пише "Марица".

Получилата се патова ситуация е трудно решима, тъй като "Демократична България" не е вече толкова склонна да подкрепи хората на Слави Трифонов. БСП също дръпна леко ръчната и след като всичко беше цветя и рози, изведнъж поиска от ИТН писмени споразумения. А Тошко Йорданов и компания отказват категорично. Засега.

Но и сложния дори за Антоанета Стефанова ендшпил на партията, в кулоарите вече се шушукат няколко хипотези.

Вариант 1: Слави жертва министри и получава подкрепа

Хората на шоумена бяха видимо по-сговорчиви вчера. Разбрали са, че усмивките и разговорите вършат повече работа от принципа им на действие - „Това смятаме за правилно, само това ще правим“.

Чу се дори, че Слави е готов да жертва министри от проектокабинета, за да получи подкрепата на ДБ и другата партия на протеста, водена от Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

Разбира се, градската десница не харесва най-вече Петър Илиев (гласен за МВР) и Момчил Иванов (за правосъдие). Последният  блесна, като във Фейсбук нарече Христо Иванов и компания „соросоиди“ и „майкопродавници“. За капак изтече чат, в който Иванов кани своя студентка да дойде по жартиери.  Дали е достоверен чатът, не е ясно.

Вчера се чу, че още един от министрите „е на течение“, но не заради външна намеса, а след сигнали, дошли в щаба на ИТН. Съмненията са, че  бившите управляващи имат смущаващи факти за негови изяви.

Ще има ли ремонтиран вариант? Колкото и да твърдяха обратното, май пред хората на Слави няма друг избор.

Отделно, не е ясно как ще гласува ДПС. Слухове много. Единият гласи, че хората на Карадайъ могат да ударят рамо на ИТН, като при гласуване излязат от зала. Същото важи и за тайно гласуване, което също се чу като реален вариант за другата седмица.

Вариант 2. БСП прави от служебното правителство редовно

Тази възможност беше обявена от самите социалисти и получава потвърждение. БСП ще има възможност да предложи мандат като трета сила при провал на ИТН и обявен вече отказ на ГЕРБ.

Социалистите нямат свой вариант, а служебният кабинет се ползва с невероятно доверие между хората.
Само че тук има няколко проблема. Първият е дали самите служебни министри ще искат да се хвърлят в подобно приключение, тъй като най-малкото при всяко гласуване няма да е ясно коя група ги подкрепя.
 
Второ, от ДБ изразиха, отново претенциите си към поне двама служебни министри - на енергетиката и на транспорта.

Тошко Йорданов пък атакува бясно финансовия Асен Василев и дори новия любимец на народа - икономическия Кирил Петков.

Вариант 3. Избори 2 в 1, които ще бъдат яростни атакувани по два фронта

Разбира се, има винаги решение - трети избори поред, по възможност 2 в 1 с президентските. Тук проблемите също не са малко. Румен Радев трябва да направи точния тайминг, за да не наруши конституцията, която го ограничава в последните месеци на мандата.

Второ, самите избори ще предизвикат бурни реакции. Например - заради машините. Как една машина ще се настройва на мига от гласуване за парламент към вот за президент? Бабите и сега им беше трудно, представете си, че трябва да сменят нещо допълнително по екрана“, не скри депутат от БСП, чийто електорат е от доста възрастни хора.

Появиха се и съмнения дали избори 2 в 1 не могат да бъдат атакувани в съда, тъй като правителство, назначено от Радев, прави президентски избори с участието на Радев.

„Политически атаки винаги ще има, но не виждам проблем от гледна точка на закона - коментира специално за „Марица“ депутатът от ДБ Атанас Славов, специалист по конституционно право. - Все едно да атакуваш едно редовно правителство, че прави парламентарни избори. Същото е!“
На подобно мнение беше и адвокат Николай Хаджигенов.

Вероятният изход

Труден за прогноза, но все пак поравно шанс имат два варианта - нови избори и прекроено правителство на Слави с кратък мандат - една година или до местните избори след две.

Втората възможност се коментира усилено, тъй като идват три важни задачи - справяне с ковид вълната, актуализация на бюджета и усвояване на парите по Плана за възстановяване на Европа. За тях трябва редовно правителство.

Пък и никоя партия не се чувства в кой знае каква кондиция за нови избори, въпреки че всички декларират обратното. Социолозите сочат подобни резултати с леко покачване на "Демократична България". Но все пак крайно ненужно е да се разбъркат картите в ръцете на основните политически играчи.
Така че БСП и партиите на протеста могат да ударят рамо с леки корекции от страна на ИТН и нежелание от тяхна страна.

„Нищо не знаем за повечето министри, страшен риск са. Но да си признаем, България имаше премиери без работен ден, един шеф на ТРЗ отдела в завод пък стана финансов министър. Нищо ново няма да е“, заключи един от доайените в парламента.

Новините от днес и със задна дата