петък, 20 август 2021 г.

Лоши новини: К-19 праща все повече деца в реанимация

Лоши новини: К-19 праща все повече деца в реанимация

До дни се очаква цялата страна да влезе в оранжевата зона заради увеличаването на случаите на Ковид-19. Новите мерки няма да влизат в сила веднага след като бъдат обявени, за да имат време хората за реакция.

"Първите мерки ще бъдат насочени към районните и общинските администрации. 

Това, което ни съобщиха от серията срещи в Министерството на здравеопазването е, че най-рискови са събитията, които се провеждат на открито и закрито, където има струпване на много голям брой хора, събития от организиран и битов характер като сватби и кръщенета.

Месец преди началото на учебната година не се предвиждат ограничителни мерки за учебните заведения, въпреки широко разпространения Делта вариант, който засяга по-често и деца.

"По отношение на училищата и университетите ситуацията ще се преценява на момента. Те в момента не работят, до 15 септември и 1 октомври има достатъчно време, ситуацията е много динамична", уточни здравният министър.

От организацията "Родители за безопасно образование" обаче са притеснени от новата вълна и са внесли предложение за промяна на наредбата, която регламентира дистанционното обучение и промяна в Закона за образованието. 

"По отношение на присъственото обучение, нека родителите сами да преценят, но да имат предвид две неща - България е с изключително ниско ваксинационно покритие, около 16% и второ мерките не се спазват, а Делта е заразен, колкото и варицелата", заяви Цвети Димитрова от "Родители за безопасно образование".

"Доста от реанимационните легла са заети, включително и детски, което ни кара да сме притеснени за възрастовата структура на болните, засяга все повече млади хора", уточни д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Предвижда се до дни да се приеме пакет от мерки за амбулаторно лечение на леки Ковид случаи, безплатни изследвания и пакет от лекарствата, които могат да бъдат изписвани при нужда. Обмисля се и повишаване на цената на клиничните пътеки, по които се финансира лечение на Ковид болните.

Новините от днес и със задна дата