петък, 20 август 2021 г.

Връчиха втория мандат на ГЕРБ от партията го върнаха, но преди това представиха състав на проектокабинет / видео

 

ГЕРБ представиха състава си за проектокабинет на пресконференция в централата на партията.

Брифингът започва точно час преди втората парламентарна сила да получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

"В този момент отговорността пред нашите избиратели изисква да представим структура и състав на Министерски съвет, въпреки че ще върнем веднага мандата, когато го получим. ГЕРБ първа след проведените избори заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46 Народно събрание, а дори година преди това, всички други се заявяваха за алтернатива и опозиция на партията на статуквото ГЕРБ, както ни определят", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

По думите й от няколко дни ситуацията е различна.

"Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решение. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър-председател, номинирани за министри, оттегляни, заявявани в последния момент. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено ПП ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото в момента се чувства липса на управляващи, а наплив на опозиция", категорична бе тя.

Атанасова допълни, че от ГЕРБ считат, че договорките на тъмно в българската политика трябва да престанат.

"Очевидно е, че всички останали партии извън нас са сметнали кои и колко комисии в НС са важните. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ със своите 63 депутати бе изравнена с останалите партии и получи само четири комисии", каза още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митовq който обяви, че мандатът, връчен от президента, ще бъде върнат, но от ГЕРБ-СДС представят своя проект за кабинет, само за да може да се види, какъв потенциал имат представителите на ГЕРБ-СДС, а останалите да сравняват.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи - Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

"Става ясно едно обаче, така не може да се продължава. България има нужда от стабилно управление, пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано и форматирано парламентарно мнозинство. Става ясно и друго - че без конструктивни, нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС, правителство не може да има", коментира Митов, след като изчете имената.

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев заяви, че политическата ситуация е абсурдна.

"Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата и петата политическа сила по никакъв начин не отразява демократичната логика. Има абсолютен дефицит от политическа отговорност от страна на т.нар. партии на промяната", каза той.

По думите му, в доброто старо време политическите сили се състезаваха да спечелят повече подкрепа, а сега се състезават кой най-много да прецака другия.

"Невъзможност да се води диалог има, а това не е само политически проблем. Караме различни групи от българското общество да не могат да водят диалог. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме обявили, за мен основна политическа задача през следващите месеци е да се търси начин за обществен консенсус и възстановяване на политическия диалог", каза още Дончев. 

Номинираният за премиер Даниел Митов коментира, че когато се говори за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го реализира и затова най-вероятно страната отново отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова допълни, че доказателство за задкулисните договорки е разпределението на постоянните комисии в парламента. 

"Сега и ДПС лекичко се промъква с председателите на две от най-важните комисии в НС - тази за регионално развитие и тази за икономиката", каза тя.

По думите ѝ, ако няма политическо съгласие, а то няма, трябва да се пристъпи бързо към връчване на втория и третия мандат. 

"Ако някой иска и може да носи отговорността, то тогава трябва да има редовен кабинет. Разбирам, че Румен Радев имаше някакви причини да протака връчването на втория мандат, включително актуализацията на бюджета. Но той разбра, че тази актуализация не може да бъде условие и не следва да поставя условия на парламента. В парламентарна република не президентът определя работата на Народното събрание. Радвам се, че го е разбрал", допълни Десислава Атанасова.

Тя каза още, че от ГЕРБ ще поканят на среща председателя на ЦИК Камелия Нейкова, за да разговарят относно възможността за избори 2 в 1. Според Атанасова, датата за президентските избори вероятно ще сатне ясна през следващите дни. 

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Даниел Митов, излъчен от втората по численост парламентарна група ГЕРБ. От партията го върнаха. 

При президента дойдоха Даниел Митов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев, които преди това представиха проектокабинет, който така и не внесоха при президента. 

Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов за съставяне на правителство. Той от своя страна заяви, че от партията не виждат възможност вторият мандат да бъде реализиран и затова го връщат.

"Предоставям ви становището - предлагаме вторият мандат да се счита за нереализиран, съобщи номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, след което върна мандата.

Благодаря ви за улеснението, отговори Румен Радев при връщането на мандата.

След това започнаха разговори при закрити врата. 

На пресконференция преди това ГЕРБ обяви състав на кабинета, но категорично заявиха, че ще върнат веднага мандата на президента. От партията това бяха обявили още при консултациите при президента, като се аргументираха, че по този начин няма да се губи конституционно време. Обосноваха се, че представят този кабинет е хората да могат да сравнят техните номинации за министри с проектокабинетите, номинирани от "Има такъв народ".

Връчването на третия мандат се осъществява по лично усмотрение на държавния глава и не е зависим от подредбата на парламентарните групи по численост. Това трябва да се случи след 7 дни. На кой ще бъде връчен той предстои да видим. На пресконференцията на ГЕРБ по-рано Даниел Митов, заяви, че без конструктивни разговори и консенсус правителство не може да се състави. Аз не виждам такива за третия мандат, така че очевидно отиваме към избори, обясни Даниел Митов. Десислава Атанасова пък допълни, че е парадоксално, че първия и втория не желаят да управляват, а петия или шестия ще се опитват да направят правителство. 

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Държавата остава в ръцете на служебен кабинет, който обаче е с ограничени правомощия и трябва да организира новите избори.

 ГЕРБ и „Има такъв народ“ заедно имат 128 депутати, а всички останали партии събират 112 народни представители.
Възможно е да се приложи класическия вариант някоя от първите две партии да подкрепи с част от своите гласове кабинет на останалите четири партии с игри с кворума, но това би било прекалено елементарно и грозно.

Новините от днес и със задна дата