четвъртък, 19 август 2021 г.

Проф. Александрова каза защо трябва да си сложим трета доза на К-19 ваксината

 

Близо 1,095 млн. души са със завършен ваксинационен цикъл у нас. Същевременно броят на новозаразените с Covid-19 расте.  През изминалите дни се отчита ръст при желаещите да се имунизират, въпреки това четвъртата вълна на разпространение на вируса вече е факт.

"За да бъдем защитени от вируса, трябва възможно най-скоро да си поставим ваксина", съветва вирусологът от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН проф. Радостина Александрова, съобщава БНР.

Някои държави извън Европейския съюз въвеждат трета доза ваксина. Очаква се скоро Европейската агенция по лекарствата да реши кога ще има реваксинация и за гражданите на Европейския съюз.

"Смисълът на една допълнителна доза е да се опресни имунният ни отговор", обясни проф. Александрова. Тя изтъкна, че колкото повече се разпространява вирусът, толкова по-голяма е вероятността от мутации.

В социалните мрежи се разпространява информация, че ваксините не се препоръчват за нераждали жени. Проф. Александрова уверява, че това е мит, зад който няма научни доказателства.

Вече има проучване от ефекта на защита от прилагането на трета доза от ваксината на AstraZeneca, поставена най-малко шест месеца след първата. Изследователите са отчели значително по-силен имунен отговор и по-добра защита срещу вариантите на вируса, които се разпространяват в момента.

Новините от днес и със задна дата