петък, 16 юли 2021 г.

„SO CLOSE AND SO FAR AWAY” събира знаменити артисти от света на изкуството в Бургас

 „SO CLOSE AND SO FAR AWAY” събира знаменити артисти от света на изкуството в Бургас

Международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, графикът Людмил Георгиев, артистът и куратор Ив Тошайн, американският художник Брайън Дейли и пърформанс артистът Тим Парчиков си дават среща в Бургас, за да отворят необятните простори на изкуството в пространствата на новия Център за съвременно изкуство и библиотека.

 Иновативният проект “So Close and So Far Away” ще предложи интересни изживявания на ценителите на изкуството от 6-ти август от 19:00 часа.

В интересната експозицията са включени творби на петима артисти, които никога не са се срещали, защото обстоятелствата са предопределили всеки от тях да живее в различни точки на планетата.

Публиката ще може да се срещне с творби на международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, внучка на последният австрийски император Карл I. Изложбата включва и произведения на българския график Людмил Георгиев с творби от последната му самостоятелна изложба „Вместо автопортрет”.

Зрителите ще видят социалните търсения на американския художник Брайън Дейли чрез неговия мултимедиен проект „WORDS“(„Думи“), с който той се фокусира върху нашите вярвания и смисъла на думите, които употребяваме в общуването си със света около нас.

На покрива на библиотеката ще бъде ситуирана внушителната пластика “Котва” на артиста Ив Тошайн. Ще бъде представен и видео пърформънс на Тим Парчиков с акцент върху фотографията, експерименталните медии и видео изкуството.

Събитието се реализира от “Арт Ейджънси” с партньорството на Община Бургас. Куратор  е Стефан Стоянов, а арт мениджъри - Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

ГАБРИЕЛА ФОН ХАБСБУРГ https://www.habsburg.de/ https://habsburg.de/skulpturen/ Габриела фон Хабсбург е родена в Люксембург през 1956 г. Преди да се насочи към изкуството, учи психология в Мюнхенския университет, а след това продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. По професия е скулптор и професор по изкуство, а от 2010 г. до 2013 г. работи като посланик на Грузия в Германия. Габриела създава предимно нефигурални скулптури от неръждаема стомана, както и литографии. Тя е изключително активна като артист, правейки многобройни международни изложби всяка година. Скулптурите са предназначени да бъдат докосвани, премествани и изживявани, като целта не е просто да заемат дадено пространство, а да създават ново.

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ https://grafikart.bg/artists-type/luidilgeorgiev/ Людмил Георгиев е роден на 11 януари 1962 година. Член е на Съюза на българските художници от 1994 година. Живее и работи в София. От 1987 г. участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. създава първата по рода си у нас галерия за графично изкуство - Grafikart. От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България, на всеки две години организира Национален конкурс за графика - класически техники.

БРАЯН ДЕЙЛИ http://www.briandaileyart.com Брайън Дейли е американски артист, роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Анджелис през 1975 година и смело завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В продължение на две десетилетия, между ранната си творческа кариера и сегашната си практика, работи в сферата на разоръжаването и международната сигурност, като през 1987 година завършва Университета на Северна Калифорния със специалност „Контрол на оръжията“. В кариерата си Брайън има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, както и в България и в други страни. Неговото видео “Jikai” посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк, а през последните години той създава и серии от фотографии, една от които е “България в цветове”.

ИВ ТОШАЙН https://www.toshain.com/ Ив Тошайн e артист, куратор и женски активист, родена през 1980 година в България, но понастоящем живее и твори във Виена. След като прекарва част от детството си в Ирак и Либия, и учи в Националната художествена академия в София, решава да се премести в Западна Европа, където продължава артистичната си подготовка. Ив учи в Академията за изящни изкуства в Милано, Италия и завършва обучението си в Академията за изящни изкуства във Виена, Австрия. В кариерата си Ив има множество самостоятелни и групови изложби из целия свят, включително в Австрия, Италия, САЩ, Румъния, Германия.

Новините от днес и със задна дата