понеделник, 26 юли 2021 г.

Временният министър поясни кои няма да получат добавка към пенсията

 

Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност към пенсията от 1 октомври. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова тв.

Според служебното правителство, от 1 октомври минималната пенсия става 340 лева, но ще се компенсира до 369 лева, за да не е под линията на бедността.

Няма да оставим нито един възрастен човек да получава доходи под линията на бедността, която е определена според Евростат, увериха от служебния кабинет. За 2022 г. прагът е 413 лева.

За получаване на добавката за бедност ще се кандидатства през Агенцията за социално подпомагане. Но чиновниците ще гледат дали пенсионерът наистина е беден - ще са изключени тези с големи банкови влогове и имущество.

"Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Това ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%.

Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева", каза Гълъб Донев.

Той посочи, че с вариантите, които се предлагат и са внесени в Народното събрание от някои партии, за преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход - като базата е 2018 или 2019 г. - голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него.

"С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите", добави министър Донев.

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.

Новините от днес и със задна дата