вторник, 20 юли 2021 г.

Спецпрокуратурата: Досъдебно производство за пране на пари е образувано по казуса с "къщата в Барселона"

  

                                            Снимка: БНТ

Досъдебно производство за пране на пари е образувано по казуса с "къщата в Барселона". Разследването се води под надзора на Специализираната прокуратура. Бившият премиер Бойко Борисов все още не е разпитан по разследването, давал е обяснения по време на предварителната проверка, стана ясно на пресконференция на спецпрокуратурата.

"По т.нар. казус "Барселонагейт", миналата година има образувано досъдебно производство по което тече интензивно разследване, допусната е финансова експертиза, целта на която е "събиране на доказателства за произхода на едни средства.  Делото е образувано за пране на пари", каза ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя уточни, че по случая първоначално е имало проверка, по която бившият министър-председател Бойко Борисов е дал обяснения.

"В процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването", каза Маджарова и добави, че все още няма повдигнати обвинения по делото.

Казусът, свързан с конкретна къща в Барселона и пране на пари, се появи в медиите в началото на 2020 г. В него беше замесено и името на Бойко Борисов.

По случая испанските власти проведоха разследване. Във връзка с друго дело, за изтеклите през 2019 г. лични данни на хиляди българи от НАП Маджарова коментира, че няма все още внесен обвинителен акт, тъй като все още се чака изготвянето на специална експертиза, изискваща специални знания в сферата на компютърните технологии.

Спецпрокурорите не нахлули в президентството, а били поканени

"Магистрати от Специализираната прокуратура никога не са нахлували в президентството. Извършено е разследване след надлежно разрешение от български съд. Магистрати бяха въведени там от административния секретар Димитър Стоянов", съобщи още административният ръководител на Специализирана прокуратура по повод акциите в президентството през миналото лято, обявени по-късно от съда за незаконни. Тогава бяха задържани съветникът на президента Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов. Действията срещу втория бяха част от разследване за търговия с влияние.

Днес Маджарова заяви, че няма да прави политически коментари. "За мен това искане е политическо", каза тя относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Маджарова категорично отрече депутати да са били подслушвани неправомерно и подчерта, че при използването на СРС-та прокурорите стриктно спазват закона.

Прокуратурата е предала на съд 54 лица за корупция по високите етажи

През 2020 г. звеното е наблюдавало 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи на властта, което е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 54 души са предадени на съд, като петима от тях са признати за виновни, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

"На две инстанции даден министър е осъден. Имаме постигнати ефективни наказания и по отношение на кметове, но присъдите не са влезли в сила. Обвинителната теза ние си я поддържаме и се надяваме, че справедливостта ще възтържествува", каза още Маджарова.

"Спрямо само едно лице делото не е пренесено в съдебната му фаза, но това е по обективни причини. Това лице е в Дубай. Има правила, а този човек има права, които ние ще спазим", обясни тя.

По думите й проблемът с "ало" измамниците вече е решен. "Прокурорите създадоха добри практики, за да бъдат предадени на съд и лица, извършващи измами с евросредства", поясни Маджарова

Прокуратурата е атакувана, защото работи, а не защото не работи

"На 23 юни беше изслушването и ВСС ме избра за ръководител. Тогава обещах да представя екипа си. Имам петима заместници, като всеки отговаря за конкретен ресор. Работата на прокурорите в последната година е на изключително високо ниво. Магистратите спазват закона и изпълняват задълженията си. За миналата година сме приключили огромен брой дела въпреки пандемията", поясни Маджарова.

"Факт е, че Спецпрокуратурата е атакувана от доста дълго време, но не спряхме да работим. Ако ми позволите това съждение - прокуратурата е атакувана, защото работи, а не защото не работи", коментира още ръководителят.

 

Новините от днес и със задна дата