петък, 23 юли 2021 г.

Тошко Йорданов пак се засили да прави нови избори, било демократично щом е за сметка на данъкоплатците

 

 Автор: Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Според Тошко Йорданов не е демократично да се зачитат гласовете на хората гласували за други партии, но било демократично да се правят избори след избори за сметка на изнемогващия български данъкоплатец.

Ако не постигнем обща визия за основни неща, най-вероятно ще се отиде до предсрочни избори. Което за нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм", каза днес Йорданов. То че изборите са демократичен механизъм е така, но партийният егоизъм който проявява партията му и незачитането на волята на останалите гласоподаватели, какво общо има с демократично разбиране на настоящата ситуация. Тези хора, явно не разбират, че времената на БКП и еднопартийната система отдавна приключиха и, че България е парламентарна република. 

"Съставът на евентуален Министерски съвет е наш избор, отговорността е наша", добави той. 

"Ние в коалиции с партии няма да влезем. Ще изложим вижданията си в разговори. Ако другите партии смятат, че вижданията се припокриват, ще подкрепят правителството. Това е", завърши Йорданов и напусна сградата на "Дондуков 2". 

По-рано, в началото на консултацията Йорданов заяви на президента Радев следното: "Ние от "Има такъв народ" ще предложим кабинет. След нашите срещи и ние, и вие ще имаме повече информация дали има възможност за съставяне на правителство. Защото ако не получим подкрепа или ако не постигнем обща визия за основни неща, най-вероятно ще се отиде до предсрочни избори. Което за нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм", каза още Йорданов. 

Да лишиш обаче правителство от подкрепа, което всъщност правят те, означава страх от поемане на отговорност, щом правиш стъпка към правителство априори обречено на крах. Това поведение говори и за друго, че тези хора дори и да имат пълно парламентарно мнозинство, не са подготвени да управляват нито да носят отговорност даже и пред собствените си избиратели. Парламентът не е статична структура, а динамично променяща се и те трябва да са готови за ситуация постфактум и да се съобразят с нея. Очевидно не са готови! А и тенденциозното им желание за узурпиране на властта и въвеждане на нов вид статукво е вече ясно доказателство, че нямат работа изобщо в българската политика. И да, всичко това е така, освен, ако не е някакъв скрит сценарий.

Новините от днес и със задна дата