сряда, 28 юли 2021 г.

Асен Личев: Целият МС имаме големи топки

  

Служебното правителство изменени списъците на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

С приетите изменения се увеличава площта на защитени зони:

  • BG0001001 "Ропотамо" - към него остана плаж "Корал";
  • BG0000100 "Плаж Шкорпиловци" - към него остана плаж "Кара дере";
  • BG0000103 "Галата" - към него остана плаж "Паша дере".

По този повод министрите на околната среда и водите Асен Личев и на икономиката Кирил Петков дадоха съвместен брифинг.

"Целият Министерски съвет остана в единодействие и на едно мнение, за това че девственото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде. А е наследство, което трябва да се опази и съхранява за идните поколения", каза Асен Личев.

"Целият Министерски съвет, изглежда, че и аз, имаме големи топки, за да направим тази работа, за което съм много благодарен", посочи Личев оставяйки журналистите в недоумение от начина му на изразяване. Освен това, целия министерски съвет няма никакво отношение към засегнатия проблем. И освен това, никой не е възпрепятствал работата им, за да си мерят топките.

"Освен за икономиката аз и моят екип направихме и голяма стъпка към развитието на световната и филмова индустрия. Големите фирми като Disney и Netflix вече имат основателни причини да се настанят на българския пазар и да снимат сюжетите си на омайните кътчета на Черноморието, които днес ние лишихме от застрояване", каза министър Личев.

С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 ха или 0.031 на сто от националната територия.

Асен Личев отбеляза, че се надява никой да не посмее да посегне на тези територии. Той коментира, че няма гаранции за това, защото и самият Закон за биологичното разнообразие дава възможност съвсем легално всички защитени зони да бъдат закрити.

Министър Кирил Петков отбеляза, че това са едни от малкото останали плажове по нашето Черноморие, където може да се види истинска природа. Според него това е огромна победа и за българската икономика, защото ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие.

"Реално туризмът, фокусиран към природата е много по-доходоносен, отколкото масовия, на който сме се нагледали досега", коментира Петков. Когато говорим за екология и за икономика, ние говорим за две страни на една монета, допълни той.

"Един турист, чиито интереси са към природата, харчи обикновено между 10 и 17 пъти повече, отколкото това, което оставя клиент на алкохолния туризъм", обясни още министърът на икономиката.

Запитан дали от ИТН са водили отново разговори с него, министър Петков посочи, че след първото предложение с него никой не е разговарял.

Новините от днес и със задна дата