четвъртък, 22 юли 2021 г.

За гласувалите за ГЕРБ няма да има правителство, те ще имат само депутати!

  

 "Има такъв народ" канят на консултации през уикенда всички без ГЕРБ/СДС, все едно ГЕРБ/СДС са се самонастанили в парламента и българи за тях не са гласували. Т.с. гласувалите за ГЕРБ няма да имат правителство, а само депутати. За "Има такъв народ" са гласували 657 829, а за ГЕРБ/СДС са гласували 642 165, които за "Има такъв народ" не са част от българското общество и тяхното мнение не съществува. Та големия въпрос е, България ще продължи ли да бъде демократична европейска държава или се връщаме с голяма крачка назад, във времена на диктатура.

От "Има такъв народ" ще отправят покана за консултации за сформиране на бъдещия кабинет до всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ. Това означава, че ще разговарят и с ДПС, след като вчера стана ясно, че имат намерение да разговарят с "Демократична България", "Изправи се БГ. Ние идваме!" и БСП.

Депутатът Филип Станев коментира пред bTV, че днес ще бъде изпратена официално такава покана в писмен вид на всички. Той не можа да отговори как информация за консултациите е изтекла още снощи в медиите.

"Ще разговаряме за всичко това, което изпълва със съдържание думата консултации и по конкретните неща, които иска да направи в управлението на страната "Има такъв народ", допълни той.

И уточни, че очаква срещите да се проведат през уикенда.

"ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в икономически, здравен план през последните 12 години е "заслуга" на ГЕРБ", коментира по-късно Станев пред журналисти в парламента.

"Чистата математика от конфигурацията на партиите от протестите сочи, че броят на депутатите е недостатъчен до 121 за мнозинство", уточни той в отговор на въпрос как ще обясни поканите към ДПС и БСП, след първоначалната им заявка да не търсят подкрепа от партиите на статуквото. По думите му, в името на желанието на гражданите за стабилност, се налага да се проведат консултациите, защото този кабинет няма как да се състои.

Колегата му от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пък коментира:

"Срещите ще се проведат тук, в сградата на Народното събрание. Такъв е смисълът на демокрацията. Тези разговори е логично да се водят тук най-представителната сграда - българския парламент. Надявам се политическите партии да приемат поканите ни и тук в идните дни да се проведат едни практични разговори в името на това България да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент от тук нататък. Вече чисто административно ще излязат скоро часовете".

За имена и постове от партията са категорични, че няма да преговорят.

Балабанов подчерта, че са длъжни да поканят всички с изключение на ГЕРБ, за да ги чуят.

"Съобразяваме се както с общественото мнение на хората, така и с демокрацията. Такъв е смисълът на демокрацията, да водим конструктивни разговори, да чуем идеите им, да изложим нашите, да ги обсъдим. Вече от там нататък всичко зависи от крайния резултат. Надявам се да бъде положителен", заяви още той.

"Демократична България"

Българският народ показа на изборите, че има желание за реална дълбока промяна в страната и радикална модернизация, задължение на политическите сили, които са представени в парламента, е да намерят път една към друга, да постигнат консенсус за важните неща, каза в "Денят започва" по БНТ Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ "Демократична България".

Предстои диалог в рамките на парламентарния механизъм.

"Вижда се, че с колегите от "Има такъв народ" гледаме в една посока", отбеляза тя.

И напомни, че "Демократична България" не претендира за постове, няма да предлагат имена за министри. С ИТН ще разговарят по реализиране на приоритетите им - дълбока и реална правосъдна реформа и радикална модернизация на страната.

"Голямото предизвикателство е да постигнем съгласие, да се обединим за реализирането на политики чрез закони", подчерта заместник-председателят на ПГ "Демократична България".

Йорданова коментира и номинацията за премиер от първия вариант на правителство на ИТН, като припомни, че Николай Василев е свързан с управлението на Тройната коалиция, един от символите на завладяната държава, не може той да бъде лицето на правителството.

"Преди да стигнем до имената (за министри), имаме още много политическа работа", посочи тя.

"Изправи се БГ. Ние идваме!"

Ние искаме да има правителство, ще положим всички усилия да има разговори, всичко ще бъде публично и прозрачно, коментира в същото предаване Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите ѝ очакванията са да има честно и почтено правителство, което да не работи за олигархията.

"Готови сме за протести. Очевидно е, че ще се върви към правителство на малцинството, партиите на протеста нямат необходимото мнозинство. Хората очакват промяна. Не си поставяме за цел да получаваме постове и позиции, настояваме за няколко политики. Необходима е подкрепа за бизнеса, майките и децата", допълни Манолова.

БСП

Кристиан Вигенин от "БСП за България" пък коментира пред националната телевизия, че въпросът е сега спешно да се види какво е нужно да се направи.

"Много е ранен етапът, за да коментираме участие на БСП във властта, подкрепа за евентуално правителство. Това, което е позитивно - БСП няма да дава безусловна подкрепа, ще бъдем внимателни", заяви той.

По думите социалистите са готови на много широки консултации, ако третият мандат дойде при тях, както и да поканят някои от служебните министри в редовен кабинет. Оцени Янаки Стоилов като един от най-добрите министри на служебния кабинет.

"Ние държим на дълбоката промяна, БСП не може да бъде приравнена към партиите на статуквото", изтъкна Вигенин.

По думите му трябва да се мисли за актуализация на бюджета, тъй като доста време страната е без парламент и са се натрупали проблеми и видимо средствата не са достатъчни.

По-късно от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС декларира, че ще участват във всички консултации, на които бъдат поканени, включително за съдебна реформа.

Какво ще правят днес депутатите

Във втория си работен ден народни представители днес ще се фокусират около създаване на четири временни комисии.

Първата трябва да изработи проект на нов правилник за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание.

По инициатива на "Демократична България" ще бъде сформирана временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец".

Третата комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

По идея на депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се създава комисия, която да ревизира управлението на страната в последните 5 години.

Новините от днес и със задна дата