четвъртък, 29 юли 2021 г.

Важни промени: Махат синия талон на колите, а трудовите книжки стават...

  

Синият талон за колите да бъде премахнат, а трудовите книжки да станат електронни предлагат депутати.

Според вносителите синият контролен талон е българска приумица, която е напълно излишна в дигиталната ера, в която живеем. С изменение в Закона за движение по пътищата те предвиждат данните за контролните точки на водачите да се съхраняват в регистър, воден от министъра на вътрешните работи.

Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат още “Изправи се БГ! Ние идваме!”. За целта те са внесли в парламента предложения за промени в Кодекса на труда.

Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълват данните онлайн.

Когато човек започне първата си работа работодателят да създава електронната му книжка, а работникът да получава персонален код за достъп до нея, предлагат депутатите.

„При създаден и действащ в реално време единен регистър, използван за проверка от МВР, е безпредметно използването на картончета, в какъвто и да е цвят“, сочат вносителите.

Те подчертават, че сега контролният талон създава сериозни проблеми на гражданите, когато трябва да бъде възстановен.

„Липсата на контролен талон довежда до допълнителни глоби и наказателни постановления, а използването му за контролни функции от страна на МВР е отживелица, която създава репресия върху гражданите, отнемаща време в чакане на опашки пред гишета за възстановяването на неговата принадлежност“, пишат в мотивите си от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Според тях синият талон не може да служи за мотивация за заплащането на пътните глоби.

„Лошата събираемост не може да се наказва допълнително, като се създават пречки за всички граждани в Република България, със съмнителен ефект от прилагането им. Създава се и допълнителен корупционен механизъм на проверяващите на пътя за „осигуряване“ на прозорец и невписване на допълнително постановление“, обясняват депутатите.

Новините от днес и със задна дата