петък, 2 юли 2021 г.

Улиците в Мадан с 10 см ледена покривка след градушка. Беше страшно! (видео)

  

                                Снимка: bgvesti.net

Улиците на Мадан побеляха от градушка днес следобед, съобщиха от Общинската администрация. Леденият валеж е продължил около 15 минути, при което се е образувала покривка от градушка близо 10 см. Проливен дъжд, примесен с град валя в следобедните часове и в Смолян.

Реколтата е изравнена със земята - твърдят местните хора. Бурята е причинила задръстване на шахти в Мадан, при което за известно време е била затворена главната улица.

"Градушката започна към 14.30 ч. Проливен дъжд с градушка затвори буквално цялата улица, падна град с лопати да го ринеш, не се виждаше пътя, като море от лед", каза Костадин Кабаджов, собственик на бензиностанция и хотел в миньорския град в най-пострадалия участък, където е затворено движението.

Пред неговия обект градушката е запушила шахтите и се е образувало бяло езеро.

"Данни за разрушения и щети по селскостопанската реколта засега няма, но пораженията са предимно по сградите в Мадан",- заяви за Радио Пловдив кметът Фахри Молайсенов.

"Беше страшно!", каза още Молайсенов.

Екипи на пожарната са отводнявали наводнени терени в кварталите Райково и Устово в Смолян.

Движението в миньорския град се възстановява, след като екипи на пожарната са отводнили и отпушили затлачената инфраструктура.

Екипи на пожарната са отводнявали наводнени терени в кварталите Райково и Устово в Смолян.

Щети за милион след пороя в Антоново

Щетите от пороя и силния вятър в община Антоново на 26 юни са оценени на около 1 милион лева. Тогава природната стихия наводни къщи, събори покриви и постройки, затрудни или напълно блокира движението на хора и автомобили, поради паднали и отнесени мостове.

Средствата ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Сумата се отнася за разрушените водостоци и мостове и отнесения от улиците асфалт в част от селата в Антоновско след стихията на 26 юни, обясни заместник-кметът на Антоново Исмаил Ибрямов:

"Стара речка е най-засегнатото населено място. След това Севрек. Мостовете в Севрек трябва да се възстановят, защото хората, които живеят на отсрещния бряг, не могат да преминават.

Същото е и в село Стара речка, където временно възстановихме един водосток, но селата Мечово и Богомолско бяха изолирани. Сега временно преминават по възстановения водосток, но предстои да се изгради водостокът, защото при следващо наводнение отново ще бъде отнесен".

От община Антоново подготвят необходимата документация, с която ще искат помощ от държавата.

Новините от днес и със задна дата