петък, 2 юли 2021 г.

Учени разкриха как Делта мутанта на К-19 заразява безпощадно само за 5 секунди

  

Специалисти представиха нови данни за мутиралия щам на коронавируса, които, за съжаление, са разочароващи: можете да се заразите с Delta само за 5-10 секунди, а не за 15 минути, както се твърдеше по-рано, съобщават световните издания. Това превръща новия вирус в един от най-заразните, отбелязва говорител на СЗО.

Другата страховита новина е, че хората, които са преболедували коронавирус, също са изложени на риск. Делта е изключително заразен щам, който се изплъзва от всеки имунитет. Дори и да имате антитела в кръвта си, вероятността да се заразите е висока.

Първите признаци, показващи наличието на Делта в организма: кихане, запушен нос, дращене в гърлото.

Симптомите са същите като при обикновена настинка, с висока температура и кашлица. В някои случаи могат да се появят гадене, болки в корема, проблеми със слуха, диария и кожни обриви.

Според последните статистически данни Делта вече присъства в 92 държави. Възможно е този вирус да предизвика нова смъртоносна вълна, която може да е тази есен.

Ситуацията е най-сложна в Португалия: Делта е причина за около 70% от инфекциите. В Каталуния заболеваемостта все още е 20%, но след няколко седмици тази цифра ще се увеличи няколко пъти.

Делта е официално признат за най-опасния вариант на коронавируса: той е не само по-заразен, но и смъртоносен. Той е 1,6 пъти по-агресивен и вероятността пациентите да бъдат приети в интензивното отделение е 1,5 пъти по-голяма.

Припомняме, че вирусът се появява за първи път в Индия и за много кратко време се разпространява по целия свят. Не са налични подробности за способността за овладяване на вируса. Разработените ваксини е възможно да се окажат неефективни./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата