петък, 25 юни 2021 г.

Словакия оряза пенсиите на бившите комунистически функционери и ченгета

 Знаме на Словакия - размер на словашкият флаг 90 х 150 см

Законът ще влезе в сила от 5 август 2021 г.

Парламентът на Словакия прие закон, който ще позволи да се намалят значително пенсиите на някогашната комунистическа номенклатура.

С него ще се поправи една несправедливост, произтичаща от факта, че пенсиите на бившите комунистически ръководители и щатните сътрудници на репресивните тайни служби са много по-високи от средните в страната, съобщава Радио Свобода.

В закона се казва, че "ще бъдат намалени пенсиите на бивши функционери, служители и активисти на организации и органи на комунистическия режим, които активно са поддържали тоталитарния режим, нарушавали са основни човешки права и свободи". Става дума за участници в политически преследвания, главната цел на които е била, както е казано в закона" "да поддържат тоталитарния режим на всяка цена".

Институтът за национална памет ще изработи регистър на тези лица. Законът също така ще засегне и съпрузите и съпругите на починали комунистически функционери и кадрови служители на тоталитарните репресивни служби на комунистическия режим, които получават след смъртта на съпруга (та), които са били част от тази номенклатура или служби, част от неговата (нейната) пенсия.

Новините от днес и със задна дата