сряда, 23 юни 2021 г.

Икона с чудотворни мощи идва в Бургас

 

Иконата с чудотворните мощи на Свети Ефрем Нови ще бъде посрещната тържествено и изложена за поклонение в Бургас. Това ще стане с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Информацията е от пресцентъра на Община Бургас.

В морския град светинята ще пристигне сутринта на 25 юни в храма "Свети Иван Рилски" и ще престои там и следващия ден. Тогава, от 18.00 часа в храма ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

На 26 юни в Културния дом на Нефтохимика ще е прожекцията на филма "Светецът Светкавица". Лентата разказва за животът на Свети Ефрем Нови. В "Светецът светкавица" са заснети личните истории на хора, случили се през годините за изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира "Рождество Богородично" в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа ѝ.

Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година.

Филмът "Светецът светкавица" е носител на първа награда на фестивала "Славянска приказка".

Житието на светеца, който лекува светкавично

Свети Ефрем е роден в Трикала Тесалийска през 1384 г. Както е известно, през 1393 г., под напора на турската агресия и погромите на Баязид I, във войската започнали да вземат и момчета от 14 до 18-годишна възраст, а даже и по-малки. Така през 1398 г., когато бил 14-годишен, Константинос Морфис (светското име на свети Ефрем), за да не отиде насилствено войник, напуснал овдовялата си майка и седемте си братя и отишъл да се замонаши в Ставропигиалната обител "Благовещение на Пресвета Богородица". Тази обител се намира в планината Амомон, в Атика, до селището Неа Макри. Там се отдал ревностно на иноческия живот, пребивавайки в сговор с манастирските братя.

През 1424 г. обаче, турците навлезли насилствено в светата обител и изклали без пощада духовниците на манастира. Монахът Ефрем отсъствал в този момент и се намирал в планината, в пещерата, в която се подвизавал. Когато се върнал и намерил телата на закланите духовници горко плакал. През следващата година, на 14 септември, турците отново нападнали манастира. Този път го заловили и измъчвали цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски прийоми за изтезание. След като го били и унижавали, закачили го надолу с главата на едно старо черничево дърво край манастира. И като прекарали през корема му дебело запалено дърво, го приковали с остри цигански пирони за черницата. Там светецът предал духа си на Бога. Било 5 май 1426 г., когато блажената му душа прелетяла и се преселила в Божиите ръце. Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: "Родих се на 14 септември - деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен".

На 3 януари 1950 г. чрез видение на игуменката на същата света обител - монахиня Макария, мощите на свети Ефрем били намерени благоухаещи. Цели 524 години те стояли в земните недра преди Всеблагият Бог да реши да ги открие. Сега мощите на свети Ефрем се пазят в специален ковчег в същия манастир. Наблизо все още стърчи изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. Там болните се лекуват чрез помазване от елея на кандилото му и като се покланят на светите му мощи. Свети Ефрем се явява и помага на всички, които го призовават с вяра. Той е един от небесните лекари на болната ни епоха. Помага на слепи, бесновати, парализирани, на всички, които имат нужда от него.

Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: "Малко преди да дойдат ужасите ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси".

Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Петте тома книги с описание на тези случки, издадени от игуменката на манастира - Макария, свидетелстват за голямото му чудотворство. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Паметта му се празнува на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Новините от днес и със задна дата