Европейският съюз (ЕС) се готви да въведе дигитален портфейл, който ще позволи на гражданите да съхраняват пароли, документи и детайли за разплащателните си инструменти.

По данни на Financial Times, приложението ще е налично във всичките 27 държави и в него ще могат да се въвеждат официални идентификационни документи, включително шофьорска книжка, предава Mobile Bulgaria.

Чрез този метод за онлайн идентификация хората ще могат да получават достъп до различни обществени услуги. Към момента 19 страни от ЕС имат собствени дигитални идентификационни документи. Заради пандемията от коронавируса онлайн услугите придобиха много по-голяма популярност, а един универсален дигитален документ би улеснил значително хората дори при взаимодействието им с институциите, а и компаниите.

Влизането в приложението ще може да става с пръстов отпечатък или сканиране на ретината. Така например ако използвате портфейла за отдалечено наемане на кола, верификацията на самоличността ще става без да ходите на място в офис. Дигиталният портфейл няма да е задължителен, а компаниите няма да могат да използват данни придобити от него за маркетингови или други търговски цели.

Очаква се ЕС да започне да въвежда новата система след около година.