петък, 4 юни 2021 г.

Ледът край арктическите брегове се топи два пъти по-бързо от очакваното

  

Морският лед по арктическото крайбрежие се топи два пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега, сочат резултати от проучване на лондонския Юнивърсити колидж, цитирано от АФП.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани от сп. "Криосфера", заключава, че ледът в основните крайбрежни арктически райони изтънява от 70 на сто до 100 на сто по-бързо, отколкото учените предполагаха досега.

За изследването са използвали актуални данни за дебелината на снега върху леда и за пръв път се отчита въздействието на глобалното затопляне.

Дебелината на морския лед се определя чрез измерване на височината на леда над морското равнище, като този показател се изкривява от дебелината на снежната покривка върху леда.

"Предишните изчисления се основават на дебелината на леда, определена от снежни карти, актуализирани за последен път преди двадесет години", каза ръководителят на изследването, докторантът Роби Малет.

"Морският лед започва да се формира все по-късно през годината и снегът разполага с по-малко време, за да се натрупа.

Изчисленията ни отчитат този спад за първи път и затова стигаме до извода, че морският лед се топи доста по-бързо, отколкото мислехме досега", обясни той.

Новините от днес и със задна дата