вторник, 8 юни 2021 г.

Нов протест в подкрепа на проф. Кантарджиев: Има незаменими хора!

  

Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев се събраха отново на протест в негова подкрепа пред Центъра по заразни и паразитни болести тази сутрин.

Според тях той е един от най-добрите специалисти и навършването на пенсионна възраст за един такъв учен не е основателна причина да бъде отстранен. Има и петиция в защита на Тодор Кантарджиев. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, който е на 65 години, бе пенсиониран изненадващо вчера по решение на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Това предизвика остри реакции, както сред колегите на проф. Кантарджиев, така и сред политическия елит. 

"За 9 години Центърът се разви невероятно и сега е нещо, което никога не е бил. Имаме средства, модерно оборудване и име в международен план. Вчера бях лично при министъра. Това, което ме омерзи, беше обяснението, че няма незаменими хора. Има незаменими хора! Проф. Кантарджиев е лекар, учен и учител", обясни проф. Мария Николова от НЦЗПБ. 

"Повече от 25 години работя с професора. Може буквата на закона да е спазена, но не това е начинът за пенсиониране. Чух, че министерството изказало някакви благодарности. Според мен начинът беше грозен", смята бивш колега на професора.

Защитници на проф. Кантарджиев заявиха още, че поради липса на кадри в момента 30% от персонала в лечебните заведения е в пенсионна възраст. Затова не виждат сериозни основания това да се използва като мотив за освобождаване на доказан специалист като проф. Кантарджиев.

Служителите в НЦЗПБ обясниха, че ще продължат с протестите.

"Това е изключително стойностен човек, с когото постъпиха недостойно. Всички ние, заставаме зад гърба му, за да покажем на малката шепа хора в министерството, че и те са хора и грешат. Приемаме грешката, ако бъде поправена", казаха колегите на Кантарджиев.

След острите реакции на бившия премиер Бойко Борисов, ексминистъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, лидера на БСП Корнелия Нинова и ръководството на Българския лекарски съюз, от ВМО също гневно разкритикуваха решението на служебния здравен министър и изразиха подкрепата си за проф. Кантарджиев.

"Когато реваншизмът вземе връх и в медицината, войната на терена на морала е безвъзвратно отдавна загубена. Ние, българските патриоти, заставаме категорично зад проф. Тодор Кантарджиев", посочиха от партията в прессъобщение до медиите.

Според ВМРО, мотивът "навършена възраст за пенсия" за премахването му от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е просто параван "този достоен лекар, спасил през дългогодишната си работа и чрез съветите си по медиите може би стотици хиляди българи, от десетки вирусни вълни назад в годините, и особено от пандемията от COVID-19, просто да бъде премахнат".

"Обиждайте, нападайте и обвинявайте НОЩ за каквото искате по политическа линия. Има за какво! Но да оспорвате личната експертиза на хората, доказана през годините - това вече е прекалено. Реваншизъм даже е меко определение. Има морални доводи, които могат да се облекат в правни норми. Има обаче и правни доводи, които не са морално оправдани", посочват още от ВМО.

Новините от днес и със задна дата