четвъртък, 24 юни 2021 г.

Борис Джонсън: Корабът ни не е бил в руски води, защото не признаваме анексирането на Крим

  

Британският премиер Борис Джонсън заяви по повод на инцидента с бойния кораб на кралските военноморски сили Defender в Черно море, че той е бил в пълното си право да премине по водното трасе покрай бреговете на полуостров Крим, което не е в руски териториални води, защото Великобритания не признава анексирането на Крим от Русия, съобщава dnes.dir.bg.

Думите на премиера последваха обвиненията на Москва към Лондон, че разпространява лъжи като омаловажава инцидента и отрича, че по бойния кораб са дадени предупредителни изстрели и са хвърлени няколко бомби по трасето му.

Джонсън, който днес бе на посещение в казарма в Олдършот, бе запитан пряко от журналистите дали той лично е одобрил този маршрут на разрушителя Defender покрай бреговете на Крим.

Това е работа на Министерството на отбраната, но ако искате моето мнение смятам, че е напълно в реда на нещата да се използват международните води и между другото важният момент е, че ние не признаваме анексирането на Крим от Русия. Крим е част от суверенната украинска територия и бе напълно правилно да отстояваме закона и да следваме свободата на корабоплаване като поемем по най-краткото трасе между двете точки на маршрута... и точно това направихме“, обясни британският премиер.

Междувременно говорител на Джонсън каза, че Обединеното кралство е отворено за различни отношения с Русия, но руското правителство трябва да намери различен път за постигане на това. По повод на състоянието на британско-руските отношения самият Борис Джонсън заяви, че си спомня времена, когато те са били доста по-лоши.

Лорд Данат, бивш командващ британската армия обаче заяви, че Владимир Путин изпитва търпението на Запада с този инцидент. „Аз съм изненадан, че Министерството на отбраната омаловажава случилото се и думите, че предупредителните изстрели са част от провеждано военно учение са пълни глупости“, заяви лорд Данат.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви днес пред репортери по време на визита в Сингапур, че „не е имало изстрели по Defender“.

„Корабът невинно преминавал през украински води в съответствие с международното право и руската версия за събитията очаквано не е точна“, каза той.

Новините от днес и със задна дата