четвъртък, 24 юни 2021 г.

Черната кутия на МиГ-а извадена от 70 м дълбочина, разшифроват я в Граф Игнатиево

  

                                      Кадър: Нова тв

Черната кутия бе намерена, бе извадена от повече от 70 метра дълбочина и в момента е на кораб. Тя е била на дъното. И я извадихме със собствени сили. След около 3 часа този кораб ще акостира на пристанище Варна.

После кутията ще бъде транспортирана със самолет до Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните. Това каза военният министър Георги Панайотов на брифинг в Стара Загора.

"Имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията е здрава и не е повредена, което ни дава надежда информацията да бъде снета до края на деня", добави той.

"Всички данни са в нея, ако не е повредена. На база данните, които ще излязат, ще се предприемат действия. Разчитането на данните ще стане в рамките на деня. Но няма да се дава информация", добави той.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево", се разби в Черно море край Шабла на 9 юни малко след полунощ.

По време на издирвателната операция стана ясно, че летецът не е успял да катапултира и е загинал.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

Новините от днес и със задна дата