неделя, 27 юни 2021 г.

Поетът Недялко Йорданов: Зоозащитна организация отвлече Лъки, моята котка

 

Организация за спасяване на бездомни животни е отвлякла котката на поета Недялко Йорданов, сигнализира той в социалните мрежи. 4-годишната Лъки е гледана в двора на семейната му къща на ул."Екзарх Йосиф", предава "Флагман". Тя е била сляпа, по думите му спасена още като малко котенце, и се превърнала в член на семейството... докато не била отнета от бургаско зоозащитно НПО.


Ето позициите и на двете страни.

Ето какво пише големият български поет и почетен бургазлия:

Скъпи приятели, реших да ви разкажа за нещо ужасно, което се случва в момента с мен в родния ми град. Може някои от вас са чели едно мое стихотворение, в което разказвам за съдбата на моето любимо слепичко коте, което намерихме пред къщата си и го прибрахме. Кръстихме го Лъки!

Женско котенце, на двайсетина дена, абсолютно сляпо, което заживя на воля в нашия голям двор, заедно с двете ни кучета Шаро и Горчо.

Когато сме в София за тях се грижи Иван - нашият приятел, който живее от 25 години в нашата къща в Бургас и е станал член от нашето семейство. Наоколо е пълно с котараци и още първата година Лъки забременя и роди две котенца, които починаха още първите дни. За това ѝ направихме кастрация при ветеринарния лекар на улица "Екзарх Йосиф", който продължи да се грижи за него.

 

Макар и слепичко Лъки за тези 4 години се ориентираше страхотно в нашия огромен двор, и живееше в специално за него местенце, закътано от дъжд и студ.

Дори много си паснаха с Шаро и тя /Лъки/ го галеше с лапички по муцуната. Всяко лято от тогава Лъки беше с нас , а Тамара внучката ми много се гордееше, че тя е измислила името му.

Пристигнахме преди два дни в Бургас и Иван ни съобщи разтревожен, че Лъки била взета от улицата / където понякога Лъки излиза/ от някаква жена, която насила успяла да го открадне пред свидетелка, която ѝ казала, че това коте е мое. Въпросната се представила като член на някаква благородна организация за защита на животните и щяла да го излекува. Представям си как Лъки се е дърпала и драскала с нокти, но въпросната дама била непреклонна. Почакахме два дни, за да видим ще се обади ли някой с "излекуваната" Лъки, но напразно. Успях да издиря телефона на тази дама / запомнете това име / ВИКТОРИЯ. За пръв път през живота си съм изпитал такъв безпомощен гняв. Въпросната Виктория първо ми каза, че трябва да докажа, че това коте е мое, после - че няма да ми каже къде се намира то, и трето, че никога няма да го получа.

Не можех да повярвам. Успях да разбера представител на коя организация е тя... Запомнете това име, защото се оказа, че именно такива организации вземат пари от Европейския съюз и от доброволни дарения, като пускат в сайта си снимки на наистина болни животни. Моята Лъки се е оказала много удобна за случая. Попитах след второ обаждане къде се намира Лъки и получих отговор, че няма да ми кажат. Усъмних се, че е възможно да е продадена в чужбина. Ветеринарната лекарка се опита по телефона да каже, че ако въпросът е до паспорт, той веднага ще бъде издаден и че всички прегледи през годините и кастрацията на Лъки ги има в амбулаторните книги. Смаяна остави телефона и каза, че такова нещо никога не ѝ се е случвало. Успях да намеря друга представителка на въпросната организация. Казва се ПЕНКА КЪНЕВА. Запомнете и това име... Тя дори не благоволи да ме изслуша, направо ми затвори телефона. Тогава влязох в гугъл и открих въпросната организация.

Казва се Purr Paws и те - явно сериозно уплашени са побързали да пуснат цяла страница за едно болно, изоставено на улицата коте, за което стопанинът, който живее в друг град изобщо не се интересува и който псува по телефона защо не му го върнат. Такава наглост в своя 80 годишен живот не съм срещал. И към всичката тази гадост са публикували снимка на едно гуреливо, мръсно, сляпо коте, което няма нищо общо с красавицата Лъки.

Влезте в Purr Paws Бургас и ще видите, че публикацията е отворена за мнения и всички единодушно осъждат въпросния наглец и циник. Не са посмели само да ми сложат името. За мой срам, за да докажа, че котето е мое, дори почнах - пълен наивник- да чета стихотворението от книгата ми "Сребърна любов" на представителката на Purr Paws, но тя изобщо не се трогна. Тези две представителки на въпросната организация нямат милост към хората, а злоупотребяват с милост към животните, за да трупат пари. Една финансова проверка веднага би извадила на показ всичко, което са вършили. А ако Лъки наистина е продадена в чужбина и за това ми отказват да я видя и не ми казват къде е, просто не отговарям какво бих могъл да направя.

Последва и отговор от организацията:

Ето един казус, за който искаме мнението Ви:

1. Получаваме сигнал за улична СЛЯПА котка.

2. Прибираме я от УЛИЦАТА! Не от двор! Лекуваме я.

3. Прибира се "собственика" , който ЗИМАТА ЖИВЕЕ В ДРУГ ГРАД, докато котката, БЕЗСТОПАНСТВЕНАТА котка обикаля улиците, СЛЯПА.

Сега се връща за лятото и си търси котката!!!! И си я ИСКА ОБРАТНО! За да си живее пак на улицата! Котката ЖИВЕЕ на улицата!!! Не в дома!!! И зиме,и лете!

З А Щ О Т О. Я. О Б И Ч А !!!

Приятели, последователи, хора!

Какво мислите за този "собственик"?

Редно ли е да върнем котката на улицата, защото той я определя като "своя" ,опитва да направи СЕГА паспорт в клиника Байрон и кара ветеринари да се обаждат и да ни притискат? Щял да си търси правата!

Създава проблеми на организацията И в обаждане нападна словесно член на организацията! Обижда я, ЗАПЛАШВА Я, псува я! Нормално ли е това според Вас?

Моля, НАИСТИНА МОЛЯ да публикувате мнението си под поста! Иска да знам зад кои действия застава обществото!

Новините от днес и със задна дата