петък, 4 юни 2021 г.

Новите е-сертификати за ваксинация вече са достъпни

  

България вече издава Европейски дигитален сертификат за имунизация срещу коронавирус. Новият образец получават всички, имунизирани след 1 юни.

Всички, с издадени стари сертификати, получат нов, без да се разхождат до личния си лекар или ваксинационния пункт. Преиздаването на стария формуляр с такъв, който отговаря на европейските критерии, е безплатно.

Не е необходим и електронен подпис. Това е важно облекчение, защото притежателите на електронен подпис в България са малко.

Трябва да посетите сайта на Националната здравно-информационна система his.bg. Да изберете дигитален сертификат на ЕС от секцията "Аз и моето семейство". След това да въведете:

- ЕГН или или ЛНЧ, 

- номер на личната карта или номер на документа за постоянно пребиваване

- референтния номер на втората ваксина, която ви е поставена, след това ще изтеглите сертификата.

Сертификатът ще бъде валиден от първи юли.

Преиздаването на сертификатите се налага, заради постигнатото общо споразумение за цифрово удостоверение на Европейския съюз. Предвиждат се три възможности за удостоверения при пътуване: за ваксинация, за тестване и за преболедуване.

Няма необходимост хората да бързат с преиздаването на сертификатите, защото има "гратисен период" на валидност на досегашните сертификати до около средата на юли.

Хората, на които ваксинацията предстои, не могат да издадат сами сертификатите си, освен ако нямат електронен подпис. За издаването на документа по европейски образец, с представянето на който се очаква хората да бъдат освобождавани от тестове на границите и от поставяне под карантина, желаещите трябва да се обърнат към мястото, където се поставени дозите.

Новините от днес и със задна дата