петък, 4 юни 2021 г.

Цените на имотите в Бургас скочили до 1200 евро за квадратен метър

 

С около 100 евро на квадратен метър са се повишили цените на недвижимите имоти в Бургас тази година на годишна база. Това каза за БТА Огнян Тройчев от "Обединени български брокери". Той даде за пример, че дори старите панелни блокове, които са построени през 70-те години на миналия век, допреди година е можело да се закупят за по 800 евро за квадратен метър, а сега са поскъпнали със 100 евро.

"Сега вече за 900 евро на квадрат, ако има панелен блок в крайните квартали на Бургас, който е за тотален ремонт, е на далавера", коментира брокерът. Той допълни, че дори има опашка от кандидат-купувачи, които са готови да закупят подобни апартаменти и да ги ремонтират основно. Причината е, че за същия имот, който е с много по-малка квадратура, трябва да се плати по 1200 евро на квадратен метър в ново строителство. Само че там и общите части струват по 1200 евро на квадратен метър. По този начин се купува апартамент, който е 70 квадратни метра, но чистата площ е 60, а 10 квадратни метра са общите части, които обаче струват 12 000 евро. Затова сега отново е много търсена "старата тухла", където "колкото плащаш, толкова получаваш".

"Цените се повишиха. Гонят софийските", изтъкна Тройчев. Той даде пример, че предишния ден е имал клиенти, които са искали за 600 евро на квадратен метър да си купят все още непостроен апартамент "на зелено". Само че цените дори "на зелено" започват от 700 евро на квадратен метър. Строителите успяват да продадат почти цялата сграда на акт 14 или акт 15, без дори да стигнат до брокер. Имотите се продават много бързо.

От началото на годината статистиката отчита 12-процентово повишение на продажбите на имоти в Бургас, посочи брокерът. По думите му доста хора решават да инвестират в недвижими имоти. Това е така, защото те преценяват да не си държат парите в банка, а да инвестират в недвижими имоти. Основната причина е, че според тях парите им ще се обезценят след навлизането на еврото в България.

"Днес ги купуват, а след няколко години може да са на печалба", заяви още Тройчев.

Има повишение и на строителството в Бургас. Според наблюденията на брокера вече почти не са останали парцели за жилищно строителство. Има само къщи, за които се чака възрастните собственици да решат да продават или да се наследят от някой по-млад член на семейството и тогава да се продадат. Освен това в глобален мащаб материалите за строителство също са поскъпнали.

Крайните квартали на Бургас като "Изгрев" и "Зорница", които са на "входа на града" и където има много паркове, молове, ресторанти, детски градини, училища, са предпочитани от семейства, които искат спокойно да се разходят до парка. В квартал "Лазур", до Морската градина, цените са изключително високи.

Огнян Тройчев изтъкна, че Бургас се развива. Ремонтират се и се строят нови детски градини. Правят се пътища, междублоково пространство, детски площадки, което е добре за младите семейства. Всичко това обаче вдига и цените на жилищата в Бургас.

Новините от днес и със задна дата