неделя, 13 юни 2021 г.

Странен страничен ефект след ваксинация с AstraZeneca изуми лекарите

 Странен страничен ефект след ваксинация с AstraZeneca изуми лекарите  

Жителка на английския град Уисбийч, графство Кеймбриджшър, се ваксинира срещу новата коронавирусна инфекция и загуби гласа си, пише Daily Star.

На 19 май 43-годишната художничка и майка на шест деца София Гомес получила втората доза от препарата на AstraZeneca. Няколко часа по-късно жената се сблъскала със странен страничен ефект – загубила гласа си и сега може да общува с тях само с бележки.

Необичайната реакция на организма на пациентката към ваксината буквално шокирала лекарите. Медиците заявяват, че най-вероятно гласът ѝ ще се върне, но кога точно ще се случи това, не е ясно.

Гомес пък признава, че случилото се я разстройва и плаши. „Сега не мога да помагам на детето ми да се учи да говори. Единият ми син е аутист и сега ми е още по-сложно да общувам с него”, отбелязва тя. 


47-годишният ѝ партньор Виктор отбелязва, че няколко пъти тя е плакала от безсилие.

Англичанката с португалски произход подчертава, че много ѝ липсва да чете приказки на децата си и да пее с тях. Тя не може да комуникира и с роднините си, които живеят в Португалия.

Преди ваксинацията тя не е имала никакви здравословни проблеми. Когато получила първата доза от препарата, вдигнала висока температура. Оплаквала се и от главоболие и болка в краката.
 

„Вечерта след втората игла започна да я тресе и да трепери. Помоли ме да ѝ дам няколко таблетки парацетамол. След 15 минути можеше само да шепне”, разказва Виктор.

Двамата предположили, че Гомес е развил алергична реакция и отишли в болницата. Лекарите прегледали пациентката, но не установили здравословни проблеми.
Жената е изкарала една седмица в болницата, преди да бъде изписана на 26 май. Към днешна дата гласът ѝ не се е възстановил./БЛИЦ

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата