неделя, 13 юни 2021 г.

Минеков пак се оля: СЕМ трябвало "да работи в името на управляващите, които са на политическия връх"

 Минеков пак се оля: СЕМ трябвало "да работи в името на управляващите, които са на политическия връх" 

"Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Към мен има страшно много оплаквания във всякаква форма, но не съм способен да помогна на всички".

Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата, като остави думите си без покрити, защото не посочи нито един пример за нарушение нанесло щета. 

По думите му бюджетът на министерството "скоро ще приключи", а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства. 

"Строителство върху оригинални останки е повече от кич, това е унищожение. Какво правим със средства, унищожени от нашия бюджет за глупости?". 

"Имам няколко основни задачи, ще се справя с тях. Включително и с инициативни комисии за преглеждане на действащи закони и предложения за техните промени - Закон за културното наследство, Закон за авторски права, Закон за радио и телевизия.

Министерството трябва да внимава кому и как разпределя субсидиите. Там е една от серията нещастия". 

Според него "нещо неприятно става в СЕМ": 

"Това е странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх".  

Минеков явно не може още да преглътне, че СЕМ не му даде рамо в бруталната му атака срещу националните телевизии и особено БНТ, а му изпрати делови и законосъобразен отговор, а именно: 

„CEМ, cъглacнo Зaкoнa зa рaдиoтo и тeлeвизиятa, ocъщecтвявa нaдзoр върху дeйнocттa нa дocтaвчицитe, бeз дa имa кaквoтo и дa e прaвo нa нaмeca в прoгрaмнaтa им пoлитикa“, oтгoвaрят oт Cъвeтa.

Oт CEМ напомниха още на Минеков, чe вceки дocтaвчик нa уcлугaтa e нeзaвиcим пo oтнoшeниe нa cъдържaниeтo нa cъздaвaнaтa и прeдocтaвянa зa рaзпрocтрaнeниe oт нeгo мeдийнa уcлугa.

„CEМ нe мoжe дa oпрeдeля или oбocнoвaвa прoгрaмнитe рeшeния нa мeдиитe, cлeдвa въпрocитe дa бъдaт oтпрaвeни към ръкoвoдcтвaтa им“, кaзвaт oщe oт Cъвeтa.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата