сряда, 16 юни 2021 г.

3-годишно дете се бори за живот, смазано от футболна врата. Мълчат 13 дни за случая

  

3-годишно дете се бори за живота си в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", след като върху него е паднала врата на футболно игрище в асеновградския кв. "Долни Воден". 

Въпреки че инцидентът е станал още на 3 юни, за него стана ясно едва днес по време на заседание на Общинския съвет на Асеновград.

Общинският съветник от БСП Гео Караданов попита кмета на Асеновград д-р Христо Грудев кой стопанисва спортните обекти и съоръжения в общината, кой е виновен за инцидента и кога и какви мерки ще се вземат от местната администрация за обезопасяването на спортното игрище, съобщи местната ТВ САТ КОМ.

Футболната врата на игрището в Долни Воден е паднала върху детето, в резултат на което то е откарано в интезивното отделение на Клиниката за детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма, контузен бял дроб и счупени ребра. 

"Злополучната врата пада върху детето, когато то се намира с гръб към нея, а по същото време на игрището има и други деца и е цяло чудо, че няма и други пострадали. Детето се намира на игрище, не на улицата и не без надзор. Там, където родителите трябва да са спокойни за живота и здравето на децата си. Смущаващо е, че вече 10 дни опасната врата е в същото състояние, без да са взети никакви обезопасителни мерки. Нехайството и пропуските на една институция доведе до риск здравето и живота на дете, както и до липса на доверие в институциите, заключи той. Никой не може да върне на пострадалото семейство преживените шок, ужас, страх и болка.", каза още Караданов.

На 7 юни от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщават, че към тази дата при тях не е постъпил сигнал за подобен инцидент и не са уведомени. Ден по-късно обаче в Община Асеновград е постъпило искане за информация от ОД МВР - Пловдив, чия собственост е футболният стадион в "Долни Воден", както и кой стопанисва и отговаря за спортните съоръжения.

От документа, който е адресиран до кмета на Асеновград става ясно, че по инцидента се провежда разследване по досъдебно производство по опис на полицията в града. 

На сесията на общинските съветници, д-р Христо Грудев отговори, че първо ще трябва да се запознае обстойно със случая, за да отговори задълбочено и компетентно.

Искам да видя какво е състоянието на детето, каза той и обеща, че ще отговори на въпросите на следващата сесия в началото на юли.

Новините от днес и със задна дата