сряда, 23 юни 2021 г.

Руски кораб и СУ-24М стреляха предупредително по британски разрушител в Черно море

  

Руски военен кораб е дал предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот HMS Defender, след като той е навлязъл в руските води на Черно море, а руски военен самолет Су-24 е изстрелял ракети по пътя му като предупреждение, обяви Министерството на отбраната на Русия.

Британският военен кораб - разрушител е напуснал руските черноморски води, след като преди това е навлязъл на цели 3 километра (2 мили) на руска територия, посочват още от руското МО.

"Разрушителят е бил предупреден, че ще бъде използвано оръжие, ако наруши границата на Руската федерация. Той не е реагирал на предупреждението, след което са били дадени предупредителни изстрели", се казва в съобщението.

Според Министерството на отбраната две минути по-късно руски СУ-24М е изстрелял като предупреждение по пътя на британскиия разрушител четири експлозивни осколочни ракети.

Инцидентът е станал в северозападната част на Черно море, информира Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

6 минути след предупредителната стрелба британският разрушител е напуснал териториалните води на Русия. 

След инцидента британското военно аташе е бил привикан в руското Министерство на отбраната.

Разрушителят Defender навлезе в Черно море на 14 юни заедно с фрегатата на нидерландските ВМС "Евертън". Според конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, пребиваването на военни кораби от нечерноморски държави в Черно море е ограничено за срок от 3 седмици.

Новините от днес и със задна дата