петък, 4 юни 2021 г.

Ето кои хора няма да се радват на по-високи пенсии от 1 юли

 Ето кои хора няма да се радват на по-високи пенсии от 1 юли  

Част от пенсионерите няма да получат увеличение на пенсията си от 1 юли, въпреки че Надзорният съвет на НОИ реши пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат увеличени с 5 на сто.

Една част са хората, които получават максимална пенсия. Заради тавана от 1440 лева, техните пенсии няма да бъдат повишени от 1 юли.

По последни данни на НОИ такива са малко над 18 000 човека у нас. Повишение няма да има и за пенсионерите, чиято реална пенсия, изчислена от НОИ при пенсионирането им, е под 300 лева.

Така например, ако пенсионер трябва да получава 200 лева месечно, според стажа и осигурителния си доход, и сега поучи 5% увеличение - или 10 лева отгоре, на практика неговата пенсия трябва да се намали, тъй като той вече взима 300 лева - колкото е минималната пенсия, обясниха експерти пред “Труд”.

Тези хора на практика вече получиха увеличение с 20% на пенсиите си от 1 януари, когато минималната стана от 250 - 300 лева.

Останалите пенсии, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли по така нареченото швейцарско правило, уточняват от НОИ.


На същото заседание беше решено от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв.

В резултат ще се повишат пенсиите, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и добавките, които се изчисляват като процент от нея.

Осъвременяването на пенсиите от 1 юли трябваше да бъде с 4,8%, но бюджетът е разчетен така, че това увеличение да бъде 5%, затова това предлагам на Надзорния съвет, съобщи преди заседанието му социалният министър Гълъб Донев.

По думите му нужните средства за актуализиране на пенсиите са 300 млн. лева, които са предвидени по бюджета на ДОО, и са налични. Резерв има и от намаляването на броя на пенсионерите, тъй като това, което е по прогноза, не се е случило и имаме намаляване на броя им, допълни той.

Новините от днес и със задна дата