петък, 4 юни 2021 г.

Проф. Христова бие тревога за неизбежната четвърта вълна от К-19, която се задава

 Проф. Христова бие тревога за неизбежната четвърта вълна от К-19, която се задава 

Коронавирусът ще опита да надхитри ваксините и вървим към това. Трудно е, защото и той мутира от единия край, но е по-бавен от нашите възможности. Това каза пред Bulgaria ON AIR зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ темпът на ваксинация у нас е невиждан в сравнение с всякакви други ваксинации.

"Тези проценти, които отчитаме, за нас са високи и все повече хора ще узряват за идеята какво благо е ваксината. Няма алтернатива - човек или ще се разболее, или ще се ваксинира. Няма да се мине метър", подчерта тя. 

Според нея не може да се определи коя мутация е най-тежка. "Има мутации, които по-тежко протичат и по-бързо се задълбочава това протичане.

Още е рано да се прогнозира за четвърта вълна на заразата, тя обаче ще е неизбежна. Това няма да е край. Голяма част от хората ще са ваксинирани или преболедували.

Много по-често повторните заболявания протичат по-леко, защото хората има остатъчен имунитет, това е свързано точно с имунитета на конкретния човек", заяви проф. Христова.


От думите ѝ стана ясно още, че Ковид-19 е заболяване, което засяга целия организъм. "Истината е, че ваксинирането се понася леко и безпроблемно. Дори да има някаква реакция, тя е нищо в сравнение с протичането на болестта.

Всеки има право на решения и от това зависи здравето му и здравето на околните. Различните ваксини дават между 75 и 95% ефикасност и това е много висок процент спрямо по-старите ваксини", обясни зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новините от днес и със задна дата