неделя, 27 юни 2021 г.

Изкуството като духовна обител - след 14 години Венелин, Ева и Фоти Фотеви отново ни срещат с таланта си в Бургас

 Изкуството като духовна обител - след 14 години Венелин, Ева и Фоти Фотеви отново ни срещат с таланта си в Бургас

Изложба живопис в галерия „Неси” събира на едно място обичания бургаски автор Фоти Фотев, утвърден с неповторимото си майсторство на морски пейзажи, сина му Венелин, който се изявява с дълбоко въздействащи творби в областта на декоративно-монументалните изкуства, и неговата очарователна съпруга Ева. Тя черпи енергия от природата и човека, които се превръщат в нейна запазена марка през годините.

Интересната експозиция е очаквано събитие сред ценителите на изкуството и ще бъде открита на 30 юни с вернисаж от 17.00 до 19.30 часа.

Венелин и Ева са ярки, смели и вдъхновяващи творци, успешен тандем в живота и в работата. Те безпогрешно владеят личните си търсения и откровения в изкуството. От 2013 година изографисват стенописите в храм „Свети Атанасий” в бургаския комплекс „Изгрев”. Работата им започва с куполното пространство, витрините в храма и прозорците. За тях това е мисия, свещенодействие, любовна песен…

„Много сме благодарни за доверието. Този проект разгърна потенциала ни, в него сме вложили много любов, внимание, прецизност към всеки детайл. Разработихме цялостна схема с много дълбока символика, спазвайки всички канонически изисквания на Православието, пречупени през нашата естетика.”, разказва Ева

Семейството е отдадено на работата си в бургаския храм през последните седем години, която се случва само през летните месеци. През това време следват стотици срещи и разговори с миряните, които посещават святото място. Художниците получават прекрасни отзиви за свършеното до момента, което се превръща в тяхна най-голяма мотивация и смисъл.

И тримата автори завършват специалност „Стенопис” в Художествената академия в София, но живописните си изяви подчиняват на индивидуалния си стил, светоусещане и духовност. Фоти Фотев живее и твори в Бургас. От 1994 г. е член на съюза на Българските художници - секция стенопис. Член е на международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО). Член е на Дружеството на бургаските художници. Има редица самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания. Маринистиката го завладява и в годините се превръща в един от най-търсените и обичани бургаски художници.

Венелин и Ева се срещат в Академията и повече не се разделят. Последният цикъл на Ева е вдъхновен от образа на майката светиня, ангел хранител, първоизточникът на живот, домът, спокойствието, защитата, най-нежната женска природа. Венелин отправя своите послания, повлияни от времето на изолация и пандемия. Авторът ще представи света отвътре навън, личните прозрения, отношенията между хората и природата.

„Никога не съм си мислил, че ще стана нещо различно от художник. Изкуството на баща ми, ароматът на бои, дипломната работа, върху която работеше, срещите с художници, преподаватели, пленерите на които той ме взимаше, неизменно белязаха развитието ми като творец. Благодарен съм за всичко!” – това сподели Венелин Фотев.

Новините от днес и със задна дата