сряда, 2 юни 2021 г.

ЕК оповести нова стратегия: България да влезе в Шенген, защото е изпълнила изискванията още преди 10 г.

  

България да стане член на Шенгенското споразумение, защото е изпълнила изискванията още преди 10 години. Призивът се съдържа в оповестената от Европейската комисия нова стратегия, която цели да направи Шенгенската зона по-силна и по-устойчива.

Стратегията призовава Съветът на ЕС да вземе решение за вдигане на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. Комисията припомня, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 г.

Кипър обаче все още не е готов за влизане в Шенген, уточни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. По тази причинпа от ЕК не могат да направят оценка.

"На Острова на Афродита има някои "спецификации" като например зелената линия, разделяща Република Кипър от самопровъзгласилата се и призната единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). Освен тази линия има и някои други заплахи за Шенген", поясни зам.-председателят на Комисията Маргаритис Схинас.

Според EK, новата стратегия "ще осигури ефективно управление на външните граници на Европейския съюз", дигитализиране на заявления за визи и документи за пътуване, актуализиране на граничните и миграционните информационни системи и установяване на общ подход за управление на миграцията".

В стратегията на ЕК е изтъкната необходимостта до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими.

Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки и трансгранични работници през вътрешните граници при настоящата пандемия, а също така и при бъдещи извънредни обстоятелства.

1,7 милиона души живеят в една шенгенска държава, а работят в друга. Отделнпо най-малко 3,5 милиона души минават всеки ден вътрешните граници между тези страни.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства.

Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира промените, като каза:

"Днес представяме път за развитие в бъдеще, който да гарантира, че Шенген може да издържи теста на времето, който ще осигури свободния поток на хора, стоки, и ще обслужва всички възможни обстоятелства за възстановяване на нашите икономики и за да се изправим по-силни заедно".

Новините от днес и със задна дата