четвъртък, 13 май 2021 г.

Пристанище Бургас посреща първия български хибриден екокатамаран

  

                                          Снимка: БНР

Първият построен в България хибриден екокатамаран ще бъде посрещнат с церемония на пристанището в Бургас. Плавателният съд ще акостира на трето корабно място пред "Магазия 1". Церемонията ще е на 18 май, от 11.00 часа. Това съобщиха от Пристанище-Бургас.

Хибридният кораб е построен в корабостроителница в Царево и е по съвместен проект на България, Гърция и Грузия "Плаване през Черно море", финансиран по Оперативната програма "Черноморски басейн 2014-2020" на стойност 1 237 786,24 евро. 

Размерите на новия катамаран са 14,30 м на дължина, с широчина 6,30 м, височина на борда 2,35 м. Той е хибрид, включва два дизелови двигателя по 120 к.с., два ел. двигатели - генератори, които служат и за подзарядка за акумулаторните батерии. Има всичко необходимо за един кораб, район на плаване 5 морски мили, до 3 бала, с автономност около 20 часа. Екипаж до 4 души, пътници 24. Предвидено е за хора в инвалидни колички.

Пред официалните гости ще бъде направена първата демонстрационна обиколка с екокатамарана. Тя ще бъде в акваторията на пристанището с ученици от Морското училище в Бургас "Св. Никола", които в бъдеще ще провеждат обучения на кораба.

По програма е предвидена видеоконферентна връзка с участниците в проекта "Плаване през Черно море", от страна на Гърция и Грузия. Ще има презентация за етапите на реализация на проекта. Основната цел е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона.

С представянето на кораба Пристанище-Бургас ще отбележи и 118-та годишнина от създаването си. Същият ден пред кулата на Фаропазача млади художници ще участват в пленер "Морски ескиз". Творбите ще са посветени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден.

По-късно ще има демонстрационно пътуване с хибридния катамаран с гости на церемонията.

Предвижда се, засега, катамаранът да плава само в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, като Бургас - Созопол е другата възможна дестинация.

Новините от днес и със задна дата