вторник, 25 май 2021 г.

Спецсъдът не е давал разрешение за подслушване на Стефан Янев

  

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо настоящия министър-председател, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Това съобщиха от съда след проверка в съдебните регистри, направена "по повод внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури".

От ведомството допълват, че дейността на Специализирания наказателен съд по прилагане на СРС-та се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол и до момента в докладите не са констатирани нарушения в тази дейност. Отбелязват и, че "съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на специалните разузнавателни средства е значително завишен".

Специализираният наказателен съд се ангажира да изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по Наказателно процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства на Националното бюро за контрол.

Миналата седмица съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че 32 политически фигури са били незаконно подслушвани от началото на 2021 г., включително в периода на предизборната кампания преди парламентарните избори на 4 април. По-късно вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че е получил информация за такива подслушвания. По случая се самосезира прокуратурата, както и Националното бюро за контрол на СРС-тата, които ще извършат проверка в ДАНС, ГДБОП и други структури на МВР.

Новините от днес и със задна дата