неделя, 16 май 2021 г.

Как ще почиваме на нашето море това лято

 istock 

Тенденцията през последните няколко години показва, че все повече туристи предпочитат да организират своите почивки сами, без да разчитат на туристически агенции или да ползват организираните пътувания. Това каза Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в "Албена" АД, цитирана от БТА.

Според нея целта, особено на по-младите хора, е да запазят своята самостоятелност. Постепенно нараства процентът на записванията от различни сайтове и онлайн туроператори за сметка на класическите резервации, допълни Тодорова. Според нея, тази тенденция ще продължи напред във времето, независимо от пандемията или евентуални други трусове.

Хората искат да са независими и да намират най-изгодната за тях оферта и затова т.нар. динамични пакетирания ще стават все по-популярни, е мнението на Тодорова. Тя уточни, че този тип пакети дават възможност чрез един сайт да се осигури настаняване, чрез друг да се запазят самолетни билети, чрез трети - да се подсигури трансфер от летището до съответната почивна база.


Пандемията промени търсенето на почивки

Докато преди години традиционно туристите почиваха по една, две и дори три седмици, а средният им престой беше 13 дни, сега пътуванията са по-кратки, но по-често през годината, коментира Тодорова. По думите ѝ, в момента гостите остават между 3 и 5 дни, което пък създава известни проблеми на хотелиерите. 

Пандемията допълнително преструктурира търсенето на почивки, каза още Тодорова. Според нея, кризата се е отразила най-вече върху предварителните записвания.

Докато преди години ние бяхме наясно поне с 60 на сто от летните резервации още през зимните месеци, сега гостите предпочитат да запазят места в последния момент, обясни Тодорова. По думите ѝ, заради пандемията курортът вече две години разчита и на по-различни пазари в сравнение с периода преди кризата.

Над 80 хотела в Слънчев бряг ще работят това лято. Техните собственици вече са заявили желание персоналът да бъде ваксиниран. Чуждите работници също ще бъдат ваксинирани безплатно. Това съобщиха от "Слънчев бряг" АД - дружеството, което стопанисва и отговаря за инфраструктурата в курорта.

От 1 юни в Слънчев бряг започват да действат режимите и условията, необходими за безпроблемното протичане на туристическия сезон. Достъпът до курорта ще става през 9 контролно-пропускателни пункта (КПП), ще има и мобилни патрули.

Паркирането в синя зона в комплекса ще се заплаща на цена от 2 лв. на час след 1 юли. Тази година паркоместата в синя зона са увеличени до 1100, новите са 100 места.

Новините от днес и със задна дата