четвъртък, 13 май 2021 г.

Слави Томов представя книгата на Ясна Котеска „Санитарна енигма“ в Дома на писателя в Бургас

 Слави Томов представя книгата на Ясна Котеска „Санитарна енигма“ в Дома на писателя

Бургаският журналист Слави Томов ще представи на 18 май, вторник, в Дома на писателя книгата на писателката Ясна Котеска „Санитарна енигма“. Литературната среща ще се поведе от 18:00 часа при спазването на противоепидемичните мерки за безопасност.

Литературната критика определя книгата като оригинален поглед към сложната и богата област на „чистото”.

Основни теоретични ориентири са ѝ психоаналитичните (най-вече Жак Лакан и Мелани Клайн, но и Юлия Кръстева) и културологичните (Мери Дъглас).

Особено подчертана е линията, която свързва чистотата с конструирането на идентичности. Предлага се преразглеждане на началата на субектността чрез две нови понятия – „разширен субект” и „агломератна психика”. А късната постмодерност бива представена като епоха на санитарността.

Ясна Котеска е родина през 1970 г. Преподава литература и психоанализа в Университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие. Занимава се с теоретична психоанализа, литературна теория, изследвания на родовия пол. Публикувала е и книгите: „Постмодерни литературни изследвания“ (2002), „Македонско женско писане“ (2003, съставител), „Комунистическа интимност“ (2008).

Новините от днес и със задна дата