понеделник, 17 май 2021 г.

След успешния дебют, „Жизел“ радва почитателите на балета и на 18 май

 След успешния дебют, „Жизел“ радва почитателите на балета и на 18 май

След дългоочакваната премиера на 24-ти април, т. год., красивата мащабна постановка на Държавна опера – Бургас "Жизел" по музика на Адолф Адам ще зарадва отново почитателите на балетното изкуство – утре, 18-и май от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Великолепна постановъчна работа и режисура е на Галина Калчева, която изведе до финалните акорди и поклони на "Жизел" трупата на балетния състав към Държавна опера – Бургас през целия дълъг и сложен процес на изграждане на постановката, изработване на детайлите и кристализирането на цялостния облик на спектакъла, който след година отлагане, поради обективни причини, най-после заживя своя сценичен живот.

Красиви, излъчващи класа, спонтанност, артистичност, финес и одухотвореност, са солистите в балетната постановка: дарената с неподправена красота, естественост, невинност и едновременно с това –  с вътрешна сила, примабалерина Иванина Иванова, която направи запомнящ се дебют в ролята на Жизел, излиза на сцената и на 18-и май. Премиер-балетистът Емил Йорданов е в ролята на Алберт – стабилен, харизматичен, магнетичен, Полина Иванова – традиционно блестяща на сцената, е въздействаща и респектираща, като кралицата на вилисите Мирта. Кирил Филипов дебютира в ролята на като отблъснатия влюбен момък Ханс /на премиерния спектакъл успешен дебют направи Теодор Цаков/, героят му погубва живота си в името на любовта, макар и несподелена... В ролята на Батилда на сцената излиза  Галина Калчева, която е постановчик и режисьор на "Жизел", както и репетитор на балетния състав. Като Херцога публиката ще види Светлан Николов. Вилфред е Стефан Типиков, Берта – Добрина Бахова

В мащабния спектакъл участват и: Даниел Тичков /който изпълява па-дьо-дьо с Полина Иванова, Яна Бердута, Даниела Туртуманова, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Мария Габарова, Ивана Фиалковска, Събина Косева, Рая Чакърова, Бианка-Хелън Джованели, Елеонора Митева, Никол Маренова, Елизабет Димова, Елена Георгиева, Натали Георгиева, Цветозара Лозева, Гергана Георгиева, Теди Димитрова и др. Всеки от артистите на сцената  е неотменна част от цялостната емоционална въздейственост на "Жизел", който се смята за едно от най-романтичните произведения в балетното изкуство. В балетното представление вземат участие и артисти от ансамбъла на балетния състав на Бургаската опера, възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Детски балетен театър „Капка“ и ПФА „Странджа“.

Всеки един от участините слива сърдечния си ритъм в обща кардиограма –  на чудна приказна реалност, разказана с усет, прецизност, отдаденост и любов. Либретото на балета в две действия „Жизел“ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа /редакция – Леонид Лавровски/. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Художник на смайващия декора е известният български майстор на четката Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник режисьор на постановката е Петър Тихолов. Адмирации заслужават и гардеробиерките, под чиито сръчни пръсти са оживели скиците на художника и са придобили завършен сценичен облик, техническите служби, осигурили прецизно стиковане на всички елементи от спектакъла, специалистите по озвучаването, осветлението, реквизита, всички, които извеждат до успешен финал един дълъг творчески процес.

Билети за спектаклите на Държавна опера – Бургас можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

Новините от днес и със задна дата