понеделник, 31 май 2021 г.

18 непоказвани графики на големия художник Георги Баев ще бъдат представени в Бургас на 3 юни

 18 непоказвани графики на големия художник Георги Баев ще бъдат представени в Бургас на 3 юни

Центърът за славяно - византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Климент Охридски”, в партньорство с Община Бургас и галерия „Георги Баев”, ще представи 18 непоказвани произведения на големия български майстор в неговия роден град. Експозицията ще бъде подредена на 3 юни /четвъртък/ в галерия „Георги Баев”, от 16.00 часа – 19.00 часа.

Над 200 произведения на големия художник с прякор Джурлата са изпепелени при големия пожар в ателието му през 1983 година. Събитието го вдъхновява по-късно да създаде философския цикъл „Бариери”. Част от графиките са в колекцията на Центъра за славяно - византийски проучвания. Сред експонираните картини са и тези от изложбата на Баев във Виена през 1986 година, когато художникът става лауреат на престижната Хердерова награда на Виенския университет.

* Центърът за славяно - византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Климент Охридски” е самостоятелно звено към Ректората на СУ с решение на Академичния съвет на СУ “Св. Климент Охридски”, на основание на волята на именития български медиевист проф. Иван Дуйчев. Заедно с къщата на професора, ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” наследява неговата специализирана библиотека по средновековна история, култура и изкуство, сбирката от ръкописи, както и богат научен и личен архив.

В ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” се обучават всяка година студенти (редовно и задочно обучение) от Исторически факултет, Факултета по славянски филологии и от специалността “Библиотечно дело и научна информация” от СУ “Св. Климент Охридски”. Със своята материална база и интердисциплинарен научен състав ЦСВП “Проф. Иван Дуйчев” привлича много дипломанти и специализанти, които имат уникалната възможност да работят на място с оригинални средновековни ръкописи и документи и да се специализират в реставраторската лаборатория на Центъра.

** Георги Димитров Баев (1924-2007) е български художник, маринист. Роден е в Бургас, а през 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.

През 60-те години на миналия век организира първи самостоятелни изложби в София и Бургас. Освен в България, е правил изложби и в Лондон, Москва, Виена, Будапеща, Никозия, Лимасол, Линц, Тунис.

Новините от днес и със задна дата